Duraković o Escobarovim tvrdnjama: Sabijanje Bošnjaka u rezervat gore je od rata!

Published On 7. August 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Specijalni predstavnik državnog sekretara SAD-a za Zapadni Balkan održao je jučer online briefing za novinare iz regije na kojem je bilo riječi o gorućim temama na Zapadnom Balkanu, uključujući nedavne tenzije na relaciji Srbije i Kosova, ali i odlukama visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Osudio je zapaljivu retoriku koja je proizišla nakon odluka visokog predstavnika, te ponovio kako “rata u Bosni i Hercegovini neće biti”.

“I stoga odbacujemo bilo kakve reference na sukobe, na rat. Moram još jednom ponoviti da rata u Bosni i Hercegovini neće biti. Međunarodna zajednica je jedinstvena u zaštiti sigurnosti Bosne i Hercegovine. Imamo mirovne snage. Te mirovne snage će ostati. Stoga potičem čelnike političkih stranaka na svim stranama da se suzdrže od komentara koji podižu napetosti u zemlji”, podvukao je.

Akademik Esad Duraković smatram, pak, da obećanja o tome kako u BiH neće biti rat nisu dovoljna, te da se mora učiniti više.

“Nije dovoljno da nam kažete kako u Bosni i Hercegovini neće biti rata. Nego dodajte uz to da će Bosna i Hercegovina ostati cjelovita i suverena, jer sabijanje Bošnjaka u rezervat gore je od rata”, kratko je za NAP kazao Duraković.

Podsjećamo, da se BiH u posljednje vrijeme suočavala s ozbiljnim opasnostima koje su dolazile od najava da bi visoki predstavnik Christian Schmidt mogao nametnuti Izborni zakon BiH kojim bi se ispunile želje HDZ-a BiH, ali i ovjerile etničke podjele.

Sudeći prema Escobarovim riječima ta namjera još živi.

“Ono s čime se ne slažem, ne slažem se s nekim dijelom retorike koju su neke političke stranke koristile kao rezultat toga. Izbore trebamo iskoristiti kao priliku za jačanje demokracije u Bosni i Hercegovini i stvaranje mirne tranzicije vlasti između onih koji su izabrani i onih koji nisu izabrani”, naglasio je zvaničnik State Departmenta.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *