Sjednica OV Hadžići:  Zašto uništavaju najbolje firme, pa onda u te iste ulažu milione

Published On 19. August 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Drvna industrija Bjelašnica, kolektiv koji je uspješno radio nakon rata, GP Ingrap, koji je imao najsavremenije mašine, mehanizacijzu,  betonaru,čak  vlastiti kamenolom, Zemljoradnička zadruga Tarčin, koja je bila najbolja u Kantopnu Sarajevo, planski  su uništeni. Politika je to odradila zbog nečijih interesa.

Prilikom uništavanja Zemljoradničke zadruge govorilo se da ta oblast nema perspektivu,  a  za posticaj poljoprivredi  općina Hadžići  davalo se skromnih 60.000 KM.

Prije osam godina načelnik  Hadžića Hamdo Ejubović, prvi čovjek općine,  na sjednici Općinskg vijeća   kazao  je , citiramo:

-Hadžići nisu poljoprivredna općina.Svi koji tu sjedite, izbijte to sebi iz glave.Ne znam ko vam je to utuvio u glavu.Općina Hadžići je šumska i planinska kazao je  tom prilikom  Ejubović.

Danas kada je ZZ Tarčin planski uništena, kada je ogromno poljoprivredno zemljište prešlo u ruke općine, kada se na najboljem poljoprivrednom zemljišt grade takozvana arapska naselja, stambeni i drugi objekti,prodajom puni Budžet,  danas se u tu istu oblast ulažu milioni. Sada kažu sasvim  nešto drugo.Trebalo je uništiti zeljoradničku zadruga, da oni gazduju poljoprivrednim zemljištem….

U prvih šest mjeseci ove godine premašen je plan izvršenja Budžeta u općini Hadžići . Parcelarizacija i prodja zemljišta za izgradnju stambenih objekata i takozvanih arapskih naselja donijeli su značajne prihode.

Prema mišljanju  vijećnika iz vodeće stanke vjeruje se da će ovogodišnji budžeti na kraju godine premašiti cifru od  20 miliona KM.

KUPITE UDŽBENIKE

Ako je tako velika stavka u Budžetu  vijećnici  iz opozicije tražili  su da se djeci kupe udženici za ovu škosku godinu, kako  se roditelji nebi morali izlagati troškovima. Na ovu temu postavljeno je i vijećničko pitanje.

 I  na ovoj sjednici  većinom glasova usvojen je plan parcelacije „Stambenog naselja Osenik 1“ i „ Stambenog naselja Pazarić.

Traže podršku za razvoj poljoprivrede

Jednoglasno je podržana informacija  o stanju poljoprivrede na području  općine, te incijativa koja se treba  uputito  prema Kantonu Sarajevo za unapređenje ove oblasti. Od Vlade KS  tražiti će se da se  za razvoj stočarstva ovoj općini dodjeli 100 junica  te druge pogodnosti za razvoj poljoprivrede.

Instanuto je da je u 2020 godinu za poljoprivredu dato oko 2 miliona KM , a mišljenju su  , kako je istanuto na sjednici,  da je za ovu oblasti približno toliki iznos  dat i u prošloj godini.

Zanimljivo je,  sve dok nije potpuo uništena zemljoradnička zadruga Tarčin, koja je i  prije rata bila vodeća u Kantonu Sarajevo po razvoju poljoprivrede, pričala  se sasvim  druga priča.

Još 2014. godine na sjednici Općinskog vijeća  mnogi vijećnici nadležne u općini  su upozoravali  da se oko ZZ“Tarčin“ vodi   pogubna politika .

-Ono što mene zanima je kakvi će biti dugoročni efekti izgradnje stanbeno-rezidencionlnih naselja obzirom da smo mi planirali biti privredna i poljoprivredna općna, kazao je tom prilikom vijećnik Rijad Boloban (SDP).

U odgovoru načelnika općine Hamde Ejubovića dalo  se naslutiti da će ova važna grana privrede još više stagnirati i nestati.

Ejubović: Izbijte to sebi iglave, Hadžići nisu poljoprivredna općina

-Hadžići nisu poljoprivredna općina.Svi koji tu sjedite, izbijte to sebi iz glave.Ne znam ko vam je to utuvio u glavu.Općina Hadžići je šumska i planinska kazao je  tom prilikom  Hamdo Ejubović, načelnik općine Hadžići.

Za vijećnika Bolobana tada je načelnik Ejubović kazao da govori poput Karadžića i Mladića. Očito kako bi  suzbijo kritiku ostalih vijećnika, koji su govorili da vodi pogubnu politiku prema ovoj oblasti.

ZAŠTO USPOREĐIVANJE SA ZLOČINCIMA

Međutim, i  i neke druge  vijećnike, koji su kritikovali rad načelnika uspoređivao je sa Karadžićem i Mladićem.

 Neznamo hoće li samo načelnik objasniti zašto još ni do danas nisu ispravljene kardinalne greške iz knjige općine Hadžići „Svijedoci istine“, što je bio jednoglasan zaključak Općinskog vijeća,  po kojoj kod srpske strane nije bilo logora, zločina ubijanja, koja se prilikom suđenja ulaže u dokazni materijal, i koja  je čak dospjela i do Haga.

ZAŠTO JE ZZ MORALA BITI UNIŠTENA

Danas, kada je ZZ Tarčin u poptunosti uništena, i kada  je zemljište zemljoradničke zadruge prešlo u ruke općine,  i kada se na najboljem poljoprivrednom zemljištu  grade arapska naselja, stambeni i drugi objekti, sada  je to važna privredna  grana,  za razvoj poljoprivrede ulažu milioni, traži se pomoć viših organa vlasti.

A do tada govorilo se da Hadžići nisu poljoprivredba općina, da je ulaganje u ovu granu privrede samo bacanje para u vjetar.

Za poljoprivredu gotovo kao za pjevače

Još prije osam godina na sjednicama Općinskog vijeća govorilo se da se prema  razvoju poljoprivrede provodi pogubna politika. Za posticaj poljoprivredi općina Hadžići izdvajano  je skronih 60.000 KM, a upola manje od ovog iznosa dobijali su pojevači za Hadžićko ljeto.

Tebalo je uništiti zemljoradničku zadrugu Tarčin,u svoje ruke  preuzeti ogromno poljoprivredno zemljište , da bi sada kazali da je to značjna privredna grana u koju se treba ulagati i tražiti pomoć viših organa vlasti.

Politika je uništila i Drvna industrija Bjelašnica, kolektiv koji je uspješno radio nakon rata, GP Ingrap, koji je imao najsavremenije mašine, mehanizacijzu,  betonaru,čak  vlastiti kamenolom. Samo u ovaj dva kolektiva izgubljeno je čak 1.200 radnih mjesta, a da niko za to nije odgovarao. Ovi kolektivi izgradili su Hadžiće uspješno radili nakon rata, da bi tajkuni imali druge namjere.

 Zbog nečijih interesa  politika je odradila ovaj prljavi posao.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *