SŠC Hadžići : Sve više djevojaka upisuju stolarski i bravarski zanat

Published On 24. August 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Foto: I prošle godine bio je sličan trend

U Srednjoškolskom centru u Hadžićima u prvom  upisnom roku upisano je 186 učenika.Dok se još uvijek  traže učenici za gimnaziju, gdje ima dosta slobonih mjesta, dotle  prava jagma  bila je za upis na zanate.

Ono što je posebno interesantno je da su  ovog puta  žene bile zainteresovane za izučavanje takozvanih muških zanimanja.Dama će  izučavati  zanat za stolara, bravara, mašinskog tehničara za CNC tehnologa…

-CNC tehnologija je novo zanimanje koje po prvi put uvodimo u nastavu.Automatski se upravlja mašinom.Ukuca se program rada koji se želi raditi, i mašina sama obavlja posao. Inače, 95 odsto upisanih učenika za frizere su žene, gotovo svi primljeni za kuhara su također žene, a dvije trećine  njih  upisale su za trgovca, kazao nam je Selver Ejubović, direktor Srednjoškolskog centra u Hadžićima.

Dok je nekada gimnazija bila pravi hit, i tražile se veze da se upišu učenici sa odličnim uspjehom,sada se interes  potpuno promijenio.

-Visok prosjek ocjena imale su učenice za ferizera, i po tome mnoge su se mogle upisati na bilo koje  zanimanje četvrtog stepena. Tako je i  sa nekim  učenicima  koji su se odlučili da se upišu na druge zanate.Međutim, očito je da se traže zanimanje  gdje se lakše dolazi do posla, i to je razlog što se i učnice upisuju za stolara, bravara i druga znaimanja.  Ono što zabrinjava je da je  danas u školama  sve manje učenika, jer  kompletne porodice odlaze vani, i to treba da  nas zabrine, kazao nam je Ejubović.

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *