Jedini otkaz u historiji Hadžića : Remzija Balić dobio sudski spor protiv Općine Hadžići

Published On 4. September 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Multimedija Sve, Vijesti

Balića skupo koštala istina o zločinima nad logorašima Hadžića, koju općina Hadžići ni sa markom nije htjela podržati.Na izradi dokumentarnog filma i knjige „ Šest logora pakla“ 2012. godine, koja je  prema mišljenju Insistuta za istraživanje zločina i  međunarodnog prava Unvrziteta u Sarajevu,  optužnica za zločine, Balić dao svojih 35.000 KM, i umjesto pohvale i nagrada, nadležni ga surovo kaznili .

Sve prijetnje da će uveliko zažaliti ako knjigu izda, da će biti prmješten na drugo radno mjesto izvan zgrade općine, istjeran s posa, i da se tu više  nikada neće vratati brzo ostvarene.

Netreba se čuditi što u općini Hadžići ni do danas neće da isprave kardinalne greške iz knjige „Svijedoci istine“, koja je plaćena iz Budžeta općine, a koja govori da kod druge strana nije bilo logora i zločina, koja je najbolja odbrana zločincima.

Netreba se čuditi što su osmorica nevinih čelnika, koji su branili narod od pokolja, osuđeni na gotovo 6o godina zatvora, dok zločinci mirno šetaju i smiju se žrtvi.

Netreba se čuditi što su nadležni u općini Hadžići  novoj školi u Hadžićima u dva navrata  htjeli dati ime po čovjeku, koji je bio ataše za kulturu ustaškog poglavnika Ante Pavelića.

Za lažne patriote čovjek koji je služio ustaškom režimo veći od naših heroja.

Posljednju incijativu nadležnih u općini spriječio veliki čovjek, bivši ministar za boračka pitanja  Muharem Fišo, na koga je nakon toga  podignuta velika hajka…

 Kantonali sud u Sarajevu  odbio  je žalbu Općine Hadžići i Odbora državne službe za žalbe i njihova  rješenja poništio kao nezakonita. U presudi se obavezuje općina Hadžići  da tužitelju uspostavi puni obim prava i obaveze koje proizilaze iz radnog odnosa koja su bila do momenta donošenja Rješenja o otkazu. Tako  je nakon više od sedam godina ovaj slučaj konačno okončan.

Otkaz  je dobio  nakon 35 godina neprekidno rada  u općini Hadžići, a hajka je  počela  2012. godine poslije  objavljivanja knjige i dokumentarniog  filma „ Šest logora pakla „ koja je  prema mišljenju Insistuta za istraživanje zločina i  međunarodnog prava Unvrziteta u Sarajevu,  koji su bili recenzenti , optužnica za zločine na području ove općine.

Nečelnik općine  Hadžići ni sa markom nije želio  podržati dokumentarni film i knjigu , za koje je Balić  dao više od 35.000 KM svojih sredstava.

Opasne prijetnje

Prije izdavanja knjige dobivao sam prijetnje da je ne smijem objaviti. Ako to učinim da ću imati posljedice do kraja života.Biti prebačen na drugo radno mjesto izvan zgrade općine, praviti smicalice da izludim, da ću biti izbačen sposla i da se tu više nikada neće vratiti. Jedna od prijetnji bila je ubistvo, što sam javno iznosio poslije objavljivanja knjige. Slobodno možeš zaboviti vrata općine Hadžići. Za tebe će uvijek biti zatvorena, a sud i tužilaštvo je pod našom kontrolom. Prija ćeš poludjeti nego dobiti presudu, priča Balić o prijetnjama koje je dobivao..

Istina, bila je i ponuda da  dobijem 100.000 KM, da zaboravim knjigu i dokumentarni film, da sav  materijal ostavim na mjesto gdje su mi kazali.

Slijedio san

Istu dan kada sam dobio  ponudu  navečer sanjam svoje drugove, i Avdu Hrnjića, koji je ubijen zajedno sa 46 logoraša u kasarni Lukavica koji mi kaže.

-To nemoj prihvatiti.Mi nismo ni nestali ni poginuli kako oni kažu. Bio si sa nama i vidio kako smo ubijeni. Jest da ćeš se namučiti, ali budi  siguran na kraju ćeš to dobiti, priča Balić.

Ovo  veže  za knjigu „Svijedoci istine“ koju je 2007. godine izdala općina Hadžići. Po toj knjizi kod druge strana nije bilo logora i ubijanja, svi ubijeni logoraši  po knjizi su nestali ili poginuli  kao pripadnici teritorjalne odbrane.Po njima  nisu bili u logoru, što je druga strana to i te kako znala iskoristiti.

Iste godine na sjednici Općnskog vijeća, nakon  pristiska građana, donesen je jednoglasan zaključak  da se sve te greške iz knjige „Svijedoci istine „ isprave i štampa druga . Međutim, to ni do danas nije urađeno, mada je  po ovom,  na sjednicama Općinskog vijeća,  postavljano  šest vijećničko pitanja. Prvi put je rečeno da za to općina nemaju  sredstava, da bi kasnije  kazali da će to učiniti , ako to prihvati udruženje porodice šehida i poginulh boraca. 

Knjiga Općine dospjela do Haga

Poznto je da je knjiga općine Hadžići prilikom suđena za zločine ulagana kao dokazni materijal . Kazali su da sama knjiga općine Hadžići kazuje da  kod njih nije bilo logora i ubijanja, a dospjela je čak  i do Haškom suda, o čemu smo ranije pisali .

Osim ubistva sve prijetnje ispunjene

Odmah po izdavanju   moje knjige „Šest logora pakla“ meni je jedinom u zgradi općine isključen internet, zabranjeno da prisustvujem sjednicama Općinskog vijeća, mogao sam samo dolaziti i odlaziti na posao.  Odmah su počeli da primjenjuje prijetnje koje sam dobivao. A osim ubistva  sve ostale su brzo ispunili.

Na izradi  Općinskog lista  radili su stranački aktivisti koji nisu uposlenici općine, dok je to meni,   bilo zabranjeno da radim..

Prebačen u Tarčin

 Ubrzo sam prebačen da radim na mjestu sekretara mjesne zajednice u Tarčinu.Tako se ispunila prijetnja da ću biti prebačen  raditi  izvan zgrade općine, a zatim i istjeran  s posla.Na tom mjestu radio je čvjek sa srednjom školom. Kada je diplomirao i stekao zvanje VSS, ja sam došao na njegovo mjesto  u Tarčin, a on otišao za savjetnika načelnika općine.

Jedini koji je dobio otkaz

Remzija Balić  jedini  je uposlenik u historiji općine Hadžići koji je dobio otkaz. Pravni eksperti su kazali da takav slučaj još nije viđen u sudskoj praksi.

-Koliko su nadležni bili kivni nakon izdavanje knjige govori i činjenica da su mi te iste godine dali negativnu ocjenu,  ( 2012. godina ),mada sam tu cijelu godinu nagrađivan povećanjem plaća za pet odsto za uspješan rad u proteklom periodu. Sve do izdavanja knjige kod istog načelnika imao sam visoke ocjene i povećanje plaća, kaže Balić.

Za sedam godina pakla kroz koje je prošao, kaže , da će tužiti   načelnika Hamdu Ejubovića  i Agnciju državne službe Federacije BiH, Odbor državne službe za žalbe.

-Stavili su se  u ulogu stranačkog poslušnika. Da su radili po zakonu otkaz nikada nebi mogao dobiti. Po meni   Odbor državne službe za žalbe  je stranačaka organizacija, a ne državna institucija  koja bi morala štiti zakon i pravo. Kako čovjek može dobiti  negativnu ocjenu i otkaz, ako tu istu godinu ima povećanje plaća…

Bio sam u šest logora.Lomili su ruku i nogu, drugovi me nosali u deci. Posljedice od udaraca  osjećati ću do kraja života.Ali ovaj pakao krz koji sam  prošao teži je od bilo kojeg logora. Netreba se čuditi što nije uspjela revizija tužbe protiv Srbije, što se sudi za Dobrovoljačku..

 Netreba se čuditi što su osmorica nevinih čelnika, koji su branili narod od pokolja, osuđeni na gotovo 60 godina zatvora, dok zločinci mirno šetaju i smiju se žrtvi.  Njih je neko „ zavalio“, a za koje ciljevi historija će kazati.

Netreba se čuditi što nije podignuta tužba za čelnike srpske općine Hadžići i komandanta kasarne u Lukavici, a 30 godina je prošlo. Sve se zna. Ko  je, kada i gdje ubio  46 logoraša u Lukavici, po čijem naređenju, kada su i gdje ubijeni, i sve druge pojedinosti.

Netreba se čuditi što su nadležni u općini Hadžići, novoj školi u Hadžićima htjeli dati ime po čovjeku, koji je bio ataše za kulturu ustaškog poglavnika Ante Pavelića. Umjesto naših heroja….

Najteži mi pada smrt majke

Zbog višegodišnjeg mobinga, nezakinitih negativnih ocjena, premještaja, otkaza s posla, u dva navrata bio sam u bolnici. Jednog prilikom  majka me nazvala i kazala da su joj neke žene  pričale  o strahotama kroz koje prolazim. Govorio sam da to nije istina, da sam ja dobro i da se ne sekira. Isti dan dobila je napad srca i hitno prebačena u bolnici.Nakon saznanja, pošto sam i ja tada bio u bolnici, ljekari su mi dozvolili da je posjetim, uzeli moje podatke ,ako šta bude.

-Je li istina  sina  što se  priča da  ti  to dušmani  rade.Hoće li te sine ubiti,  kazala je.

 I tu sam je  tješio. Sutradam ljekar me nazvao i kazala da je umrla.

Njena smrt teže mi ja pala od bilo čega.

Ukradene tri knjige

 Iz Istikal džamije u Sarajevo, o čemu  smo ranije pisali,  ukradena mu  je tašna, u kojoj je bila tek napisana knjiga, laptop,  uesbeovi i druga dokumentacija.

-Sa sobom  sam sve  nosio , jer su mi u dva navrata ukrali obimnu dokumentacija za knjigu, koja je uveliko bila napisana. Sve sam prijavio policiji, ali bez uspjeha. U Sarajevu su na osnovu video nadzora u džamiji pronašli lopova koji je osuđen na šest mjesci zatvora.Odmah po dobijanja presude iz stana mi je ukradena presuda i svi dokazi koje sam predočio sudu.

Očito je da je sve ovo planski urađeno,i  da nekom smeta istina. To potvrđuje  i knjiga koju sam uspio izdati 2012. godine a za koju sam platio tako  veliku  cijenu.

Umjesto nagrade i prizanja za ovo djelo i dokumentarni film, gdje sam platio   više  od 35.000 KM ja sam se progonio i kažnjavao. To je tužno i žaosno, kaže Balić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *