Posla za Zrak ima, ali ima li političke volje: Fetić s PMF-a nudi projekte

Published On 5. September 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Više od dvije godine sam na molbu pojedinih radnika volonterski angažovan na nekim projektima u firmi Zrak iz domena optike s obzirom da već nekoliko godina u ovoj firmi ne radi niti jedan fizičar, otkrio je Benjamin Fetić, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA.

“Već neko vrijeme pokušavam sa jednim prijateljem, vrhunskim inženjerom, također angažovanim VOLONTERSKI u ovoj firmi, dogovoriti sastanak sa premijerom Novalićem i gospodinom Izetbegovićem u vezi firme Zrak u nadi da ćemo dobiti priliku da predstavimo sa stručne strane kako se firma može oživjeti i spasiti. Rečeno nam je da će nam se javiti, ali nikad nismo dobili poziv. Evo prilike za sve one koji mogu doći do pomenutih, da se pokažu na djelu”, obzanio je Fetić nudeći određena rješenja.

Šta nudimo premijeru Novaliću i Vladi FBiH u svrhu spašavanja firme Zrak:

– ova tri projekta koja se navode u tekstu bit će završena u roku 3-6 mjeseci. Zrak će imati tri proizvoda s kojim ćemo se svi mi ponositi. Nije svemirski program, ali jeste nešto što je napredno.
– u narednih godinu dana spreman sam da obučim najmanje dva fizičara koji će raditi na optici tankih slojeva i optičkom dizajnu. Nije puno, ali sasvim dovoljno i potrebno da se krene naprijed.
– spreman sam nakon što firma ovu prvu fazu prebrodi, da napravim cjelokupni program proizvoda za civilne potrebe kao što je proizvodnja optičkih filtera za automobilsku industriju.
– spreman sam da izradim strategiju saradnje između firme Zrak i mog Odsjeka za fiziku što bi trebalo da podstiče razvoj novih tehnologija.

“Sve ovo sam spreman da radim i dalje volonterski bez ikakve nadoknade u cilju da pomognem da se firma oživi i da počne zapošljavati mlade fizičare koji će dalje razvijati optiku i dovesti je na nivo koji je nekad bila. U ranijim tekstovima pisao sam da je Sarajevo bilo poznato po sarajevskoj školi optike. A sada najteži dio. Koji su moji uslovi? Struka mora biti na prvom mjestu. Sve ostalo ne postoji!  Vlada FBiH mora uraditi dio koji ona jedino može uraditi. A to je da riješi dugovanja firme koja postoje unazad 20+ godina. Ne znam sve detalje, ali neka gospoda iz Vlade se potrude da to riješe. Ulaganje od 500.000 KM za određenu opremu koja je neophodna”, istakao je Fetić.

Podsjećamo, danas su predstavnici sindikata preduzeća namjenske industrije Zrak održali konferenciju za novinare u kojoj su informisali javnost o razvoju situacije u ovoj kompaniji.

Emir Kominlija, predsjednik sindikata radnika Zraka, kazao je da imaju informaciju da je na glasanju u Vladi Federacije BiH izglasano da se ova kompanija pošalje u stečaj, ali da oni imaju tri projekta preko kojih mogu živjeti. Kao sumnjive radnje navode da su dobili predugovore o kupoprodaji nekretnina gdje je na prvoj stranici potpisano za jedan dio zemljišta dok se poslije u ugovoru spominje potpuno drugi dio zemljišta. Također, navode kako na jednom mjestu piše cijena od tri miliona, dok nakon toga piše da će se poslije utvrditi cijena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *