Hrvatski ambasador odbio primiti demarš MVP-a BiH

Published On 14. September 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

(Patria) – Iz Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu stiglo je saopćenje kako je ambasador Ivan Sabolić danas na sastanku u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine odbio primiti protestnu notu MVP-a zbog izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića u kojima je negirao genocid u Srebrenici.

Kako se navodi, ambasador je odbio primiti “protestnu notu čiji se ton i sadržaj temelji isključivo na ničim potkrijepljenim tvrdnjama, a koje su i iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske označene kao laži”.

Podsjećamo, nakon što je Ured predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, na upit N1, odgovorio kako je “laž” da je Milanović negirao genocid u Srebrenici na sastanku lidera u okviru samita Brdo-Brijuni, stigao je i komentar predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića koji je također prisustvovao sastanku.

“Tačno je da je predsjednik Hrvatske na radnom ručku u Brdu, ponavljajući svoje ranije javno izrečene stavove, dovodio u pitanje presude Haškog tribunala o genocidu u Srebrenici. Nakon što je upozoren i suočen sa činjenicama i nalazima iz presuda, Milanović je ustvrdio da on ima pravo propitivati sve, pa i presude, na što je dobio oštar odgovor predsjedavajućeg Džaferovića koji je poručio da Milanović, ako ne prihvata presude međunarodnih sudova o genocidu, ima ozbiljan problem”, navodi se u odgovoru Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *