Komšić razgovarao s Murphyijem o apelaciji Ustavnom sudu zbog Schmidtovih nameta i formiranju vlasti

Published On 14. November 2022. | By saliha | Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Michaela Murphyja.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima za formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini, sa posebnim akcentom na bh. entitet Federacija Bosne i Hercegovine na temelju odluka visokog predstavnika.

U tom pogledu član Predsjedništva BiH Komšić obrazložio je razloge podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti odluka visokog predstavnika donesenih nakon održavanja općih izbora, posebno naglasivši da podržava instituciju OHR-a u okviru njenih nadležnosti. Isto tako je istaknuo da kada odluke OHR-a postanu dio pravnog sistema Bosne i Hercegovine, one postaju podložne eventualnim zahtjevima za ocjenu ustavnosti.

Sagovornici su također razgovarali o putu Bosne i Hercegovine u okviru euroatlantskih integracija, odnosno mogućem kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za članstvo u  vropskoj uniji, kao i o nastavku reformi u vezi s integracijama u NATO.

Izraženo je zajedničko očekivanje da će rezultati izbora biti implementirani te da će vlasti biti formirane u okviru zakonom utvrđenih rokova.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *