OPET BURNO NA SJEDNICI OV HADŽIĆI   Čekrlija:  Zar vas nije stid….

Published On 29. December 2022. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

I na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići bilo je dosta burno.Vodile se oštre  polemike,bilo je teških riječi , tražila se  pauza za konsultacije… I  ovog puta presudili su   glasovi preletača.

Naime, Odluka o izmjenama i dopunama Budžeta za 2022. godinu usvojena je 14:12  za vlast. Ponovo su presudili glasovi   trojice bivših opozicionara  koji su nakon izbora napustili svoje stranke i  otvoreno  radili  za vlast.

Bio najveći krtičar, tužio načelnika,danas veliki zaštitnik

 Zanimljivo je istaći  da su neki od njih bili najveći kritičari rada načelnika općine,  poput sadašnjeg predsjedavajućeg Almina Bašića. Za njegov rad  preko društvenih mreža  najteže riječi izgovarao je upravo Bašić,  za to je čak  imao sukob sa načelnikom Ejubovićem . Sjećate se  vapaja Bašića po  društvenim mrežama „ Načelnik Ejubović napao dijete šehida“. Sa njim čak imao i sudski spor, a danas je  njegov najveći zaštitnik.

Proha:Najveći budžet

Eldar Proha, pomoćnik općinskog načelnika  kazao  je da je u  prošloj godini Budžet iznosio 21.9 miliona i da je ovo bio  najveći budžet  do sada.Od više stavki rasli su prihodi od poreza  na imovinu, a i u prošloj godini značajna sredstva ubirana su od  prodaje zemljišta na kojoj su se gradila takozvana Arapska naselja.

I na današnjoj sjednici Općinskog vijeća  na dnevnom redu  našla se  Odluka o pristupanju planu parcerizacije „Stambenog naselja Tarčin“. Tako se nastavlja da se gotovo na svakoj sjednici Općinskog vijeća nalazi plan pacelarizacije nekih o dijelova općine Hadžići. Ono što posebno zabrinjava da se prave na plodnom poljoprivrednom  zemljištu, gdje se nekada sijala, ječam, pšenica…., da je takvim načinom rada danas  sve manje obradivog zemljišta.

Mujanović: Zašto za ugovore o djelu 243.000 KM

Admir Mujanović kazao je da u pomenutom Budžetu ima dosta nelogičnosti, i tražio  da mu se objasni veliki izdaci po ugovorima o djelu.

-Za ovu najmjenu u prošloj godini izdvojeno je čak  243.000 KM, i tražim objašnjenje gde je i zašto potrošen toliki iznos, pošto u Budžetu nema pojašnjenja zašto su izdvojena tolika sredstva, kazao je Mujanović.

 Da posjetimo, nikada u historiji Hadžići za ove namjene nisu bili toliki izdaci,a u općini Hadžići nikada nije bilo toliko činovnika kao za vrijeme vkadavine načelnika Ejubovića.

-Tačno je da je za ove namjene  dat toliki iznos.U kabinetu načelnika općine za ugovore o djelu potrošeno je  35.000 KM, Služba  za opću upravu,  društvene djelatnosti i zajedničke poslove  izdvojila  je  63.000. Najviše , 100.000 KM,  potrošeno je   u službi za prostorno uređenje, urbanizam i građenje , dok je Služba za  razvo i  stambeno-komunalne poslove  za ugovore o djelu  izdvojila   45.000 KM.To se odnosilo na tehnički prijem objekata, ljudi  koji  su  radili u putnoj službi za njih nije bio raspisan konkurs, a prilikom nekih svečanosti i proslova plaćani su voditelji…, pojasnio je Proha.

Vijećnicima  se obratio načelnik općine Hamdo Ejubović koji je kazao da se gradilo u svim dijelovima Hadžića, i da je ovo bila uspješna godina.

Dok u drugim općinama kukaju kako nemaju para kod nas u Hadžićima to nije problem, ovdje para ima, pohvalio se načelnik.

ČEKRLIJA: Stid vas bilo….

Dosta oštar u kritici bio je  Elvir Čekrlija, ( NiP) koji se osvrnuo na osuđene pripadnike Armije RBiH, koje je sud BiH osudio na gotovo 60 godina zatvora . Neki od Hadžićana  na izdržavanju kazne nalaze se u dosta teškoj materijalnoj situaciji.

-Zar vas nije  stid. Govorite u povećanju prihoda , o velikom Budžetu, a  neki ljudi koju su na izdržavanju zatvorske kazne,  koji su branili zemlju su u dosta teškoj situaciji.Nebi ovdje govorio kome sam ja pomagao…

Zašto knjiga Općine Hadžići brani zločince

Dok je osam nevinih Hadžićana osuđeno dotle nadležni nisu podnijeli tužbe za čelnike tzv. Srpske općine Hadžići, tužbe nema ni protiv komandanta kasarne u Lukavici, gdje je u jednom danu mučki ubijeno 46 Hadžićana.Mada se zna ko je to, kada i gdje učinio i sve druge pojedinosti tužbe, na žalost, nema.

Istorija to neće oprostiti

Još čudnije je što  u općini Hadžići ni do danas nisu ispravili greške iz knjige „Svijedoci istine“, po kojoj kod druge strane nije bilo logora i zločina, te ubijeni logoraši, po knjizi općine Hadžići nisu bili u logoru , već su poginuli u borbi kao pripadnici TO, nestali…Iako je još 2007. godine, nakon izdavanja knjige,na sjednici Općinskog vijeća  donesen jednoglasan zaključak da se sve greške isprave i štampa druga, to još ni do danas, na žalost, nije učinjeno.Poznato je da je ta ista knjiga poslata u Hag, da je bila najveća odbrana na suđenju Radi Veselinoviću. Istorija će zapisati zašto samozvani „patrioti“ nisu ispoštovali zaključak Općinskog vijeća. I zašto je i do danas knjiga općine Hadžići, koja je plaćena iz Budžeta općine, najveća odbrana za optužene zločince.

Tražila se pauza…

Još oštrija diskusija bila  po Budžetu za 2023. godinu koji iznosi 17 miliona KM.Opozicija je tražila da se usvoje amadmani koji su na vrijeme dostavljeni predlagaču, kazali  su da je ovo budžet općine, da građani moraju ravnopravo učestvovati u raspodjeli sredstava, da to nije samo budžet SDA…

Varnicu je zapalio vijećnik SDA koji je kazao da oni imaju većinu, i ako opozicija  ne podrži  budžet usvojiće ga vijećnici SDA, da su oni pokretači razvoja općine kao i cijele zemlje, da to narod zna…

Čulo se mišljenje da je SDA uvijek pozivala na slogu i jedinstvo, da to drugi neće da slijede…

Ejubović:Širi se negativna energija…

Načelnik općine je kazao da nema potrebe da upućujete amandmane jer će to sve biti sadržano u Programu rada Jedinstvenog općinskog organa, zatim da amandami iz oblasti socijalne zaštite su populistički i oni nisu u nadležnosti Općine..

Istakao je da se širi  negativna energija, da se razjedinjuju Bošnjaci…

Dupovac : Gluho bilo

Mirsad Dupovac ( SDP) kazao je  da drukčije mišljenje  od načelnika nisu podjele, da je Budžet svih građana općine Hadžići, te pitao zar je Program rada veći od  Budžeta.

-„Gluho bilo, ovdje niko nikog ne mrzi, nemojte nama nabijati nešto što nije rečeno…“ kazao je Dupovac.

Nakon dosta oštrih tonova bilo je diskusija da će se  najveći dio prijedloga opozicije usvojiti, da  će  se to  uraditi kroz program rada…

Uslijedili su pomirljivi tonovi, i stekao se utisak  da će se na kraju to jednoglasno usvojiti,što ipak nije bilo.

 Neki  nisu vjerovali obećanjima  i tražili  su da se odmah usvoje amadmani na budžet, što se nije desilo.

Vlast povećava plaće, drugi preživljavaju zahvajujući javnoj kuhinji…

Dok oko 5.000 građana općine Hadžići prima neku od socijlne pomoći, dok je prvi put u istoriji Hadžića u Tarčinu otvorena javna kuhinja i na taj način preživljavaju, dok se, na žalost , zbog stida u večernjim satima mogu vidjeti kako neki rovare po kotejneru, dotle, na žalost , vlast  je i ovog puta povećala stavke za svoja primanja.

Na prošloj sjednici Općinskog vijeća Salko Japalak, samostalni vijećnik je istakao:

Prvo kad otvorimo  rashodovanu stranu Budžeta dočekaju nas plate.Opet za plaće u ovom Budžetu povećanje je 400.000 KM.Prošle godine su plaće povećali za 500.000.Kada uzmemo period od dvije godine to je blizu   milion KM.To je baš previše, kazao je Japalak.

Koeficijent za plaći načelnila Ejubovića je u rangu gradonačelnika, a  za primanja njegovih  pomoćnika mogli bi pozavidjet i neki ministri.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *