SEAD NUMANOVIĆ OTKRIVA ŠTA SE MOŽE OČEKIVATI NA POLITIČKOJ SCENI U FBiH: “Prenešeno mi je iz SDP-a da je ta stranka od SDA dobila više nego velikodušnu ponudu”

Published On 31. January 2023. | By saliha | Aktuelnosti

On je rekao da opozicija za SDP više nije opcija.

Glavni i odgovorni urednik portala Politički.ba Sead Numanović analizirao je uzavrelu političku atmosferu u Bosni i Hercegovini, i kako je izjavio za televiziju Hayat, “logično je bilo očekivati da je SDP da nalog kantonalnim organizacijama da počnu s pregovorima o formiranju vlasti sa svim političkim strankama, što uključuje i SDA”.

On je spomenuo jedna od konstanti je da opozicija za SDP više nije opcija.

“Samim tim, znači da se akteri sa kojima SDP može koalirati, mogu mijenjati. Prenešeno mi je iz SDP-a da je ta stranka od SDA dobila više nego velikodušnu ponudu. Data mu je pozicija premijera i četiri ministra. Tada mi je bilo jasno, a i sada, da je to što stranke rade legitimna borba za fotelje”, pojašnjava Numanović.

Dodaje kako je  zasjedanje SDP-a bilo zasjedanje o stolicama.

“Ovom najavom odriješene su ruke da sutra u vlast u TK uđe SDP sa SDA, ali isto tako da naprave vlast u KS i ZDK. To je realnije i vrlo moguće. Sve su opcije u igri. Očigledno je na sceni politika ‘ko da više’. Da nije tako, ne bi se dala instrukcija kantonalnim odborima da pređu u pregovore sa svim strankama.. i sa SDA ili primarno sa SDA”, objašnjava Numanović..

Dodaje kako je danas hrvatski medijski servis obavio razgovor sa vođom nevladine organizacije, koji kako kaže, govori ono što Čović misli.

Navedeno je i da HDZ bude u koalicija sa SDA i DF, makar na federalnom nivou. Očito je u pitanju trgovina. ‘Osmorka’ ne postoji, to je petorka. SBiH, NES, ZnG više nisu dio toga. Da li će se trend osipanja nastaviti, vidjet ćemo. Kako sada stvari stoje hoće, a SDP je na izlaznim vratima”, ocijenio je Numanović.

Potvrdio je danas kako je i Nermin Nikšić saglasan sa onim što je Vojin Mijatović rekao medijima, istakavši kako su njihovi nastupi koordinirani.

“Meni je čudno kako su se doveli u ovu situaciju. To je najstarija stranka i sa najviše iskustva, a najlošije su prošli. Nezadovljstvo je kulminiralo kada su ostali bez delegata u državnom Domu narodu. Razlog tome je što su popuštali previše na nižim nivoima. Gurali su druge konstituente Trojke da imaju više delegata u Domu naroda i rezultat je došao na naplatu”, pojasnio je Numanović.

Slobodna Bosna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *