Nije ih uvijek lako prepoznati: Koji simptomi ukazuju na menopauzu

Published On 31. January 2023. | By saliha | Magazin

Iako većina žena koje se približavaju menopauzi pati od povremenih napada vrućine, odnosno takozvanih valunga, oni su samo jedan od mnogih simptoma. Koji simptomi ukazuju na menopauzu? Neki od njih mogu i do nekoliko godina ranije ukazivati na skori početak menopauze.

Kako donosi The Healthy, tokom tog perioda estrogen, progesteron i testosteron dramatično padaju. Pritom utječu na gotovo sve dijelove ženskog tijela, od kože, kose, raspoloženja, spavanja pa sve do libida. Promjene hormona također mogu povećati rizik od određenih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes, ali i neke vrste raka.

No, neke simptome nije uvijek lako prepoznati, zbog čega ih često žene uopće ne povezuju s menopauzom, već smatraju da je riječ o nekom drugom zdravstvenom stanju koje je potrebno liječiti, objašnjavaju stručnjaci. To su:

problemi s koncentracijom i pamćenjem
nagle promjene raspoloženja
tanka i suha kosa sklona opadanju
suha koža na licu, ali i rukama
akne
neobjašnjiv porast kilograma
smanjeni libido
neobične i neredovite menstruacije
nesanica
lomljive kosti.

Menopauza u užem smislu označava zadnju menstruaciju u životu žene te je dio prirodnog procesa starenja. Posljedica je pada funkcije jajnika, a time i proizvodnje glavnih spolnih hormona žene – estrogena i progesterona. Naime, jajnici žena sadrže u svom površinskom dijelu ili kori folikule, tj. vrećaste tvorbe ispunjene tekućinom u kojima se nalaze jajne ćelije.

Svaki mjesec 3-10 jajnih ćelija počinje rasti. Ali, obično samo jedna od njih potpuno sazrije te posljedičnim prsnućem folikula ili ovulacijom biva izbačena u jajovod.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *