Sky timovi policajaca pod pritiskom politike u BiH: Do koga su došli u kriptovanim porukama?

Published On 31. January 2023. | By saliha | Crna hronika

Autor: A. Aljimi

Posebni, Sky timovi policajaca koji su formirani za potrebe rada na predmetima teškog i organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini vezanih za aplikaciju Sky ovih dana suočavaju se s velikim pritiscima.

Takvi pritisci mogu ugroziti istrage koje se vode u saradnji s elitnim svjetskim policijskim agencijama poput američke DEA, FBI, britanskog Scotland Yarda, Interpola te njemačkih i francuskih obavještajnih službi.

Uzak krug neokaljanih inspektora

Radi se o uskom krugu inspektora besprijekornih bekgraunda i mrlje u karijeri koji su postigli izvanredne rezultate. Njihova kulminacija su hapšenja krupnih riba iz bh. podzemlja koji su do sada bili nedodirljivi.

Na udaru se prvo našao tim iz RS koji djeluje pri Upravi za organizirani i teški kriminalitet MUP-a RS. Tu se pokušava ugasiti kompletan sektor.

Oni su na nekoliko jako važnih operativnih akcija usko surađivali sa Sky timom MUP-a Kantona Sarajevo. I njih, sudeći prema političkim signalima, čeka ista sudbina.

Znakovita sinhronizacija

Znakovita je sinhronizacija da se na udaru nalaze u isto vrijeme oba Sky tima. Razlog za to se može naslutiti.

Naime, novi kontigent dešifrovanih Sky podataka, prema nezvaničnim podacima, jasno ukazuje da se u tim porukama spominju i pojedini političari.

U samom biću krivičnog djela organiziranog kriminala je uska povezanost i saradnja s ljudima koji u rukama drže poluge vlasti. Zbog toga je potpuno bilo prirodno da će ekipe hrabrih istražitelja prije ili kasnije doći i do tih ljudi.

Sada se postavlja pitanje kako se odjednom izgubila politička podrška za daljnje istraživanje ovih slučajeva.

Najnoviji primjer je najava smjene komesara sarajevske policije Nusreta Selimovića. Upravo je pod njegovim nadzorom posebni tim obavio osjetljive operacije koje su dovele do razbijanja opasnih kriminalnih grupa.

Komesar trpio kritike

Čak i sam Selimović trpio je kritike medija zbog narušene sigurnosne situacije. U prvom redu zbog neriješenog slučaja ubistva sarajevskih policajaca te ogromne dilerske mreže koja je slobodno djelovala godinama.

Tada su ga branili oni koji ga sada smjenjuju.

Ubistva policajaca su rasvijetljena. Protiv ubica je potvrđena optužnica i u toku je suđenje. Gro dilera je pohapšen. U u toku je obrada za još mnogo njih te se treba realno upitati zašto se baš sada traži smjena Selimovića kada se, uvjetno rečeno, “lomi” da li je jača država ili mafija?!

Odgovor je vrlo jasan. Došla je na red visoka korupcija i njeni nosioci, a na šta su zvaničnici iz međunarodne zajednice u svojim javnim istupima nebrojeno puta ukazali.

MUP KS i RS uhapsili su određeni broj ljudi iz svojih redova. To je bio preduvjet da se spriječi odavanje tajni iz istraga.

Prijetnja sigurnosnom sistemu

S druge strane, Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo, koju predvodi Elvedin Okerić, upozorava da zbog neprovođenja zakona i podzakonskih akata Uprave policije KS, može doći do urušavanja sigurnosnog sistema u Kantonu.

Radi se o administrativnim dijelu komesarovih ovlasti odnosno o činovanju policije, te raspisivanju konkursa za zapošljavanje i nabavci materijalno-tehničkih sredstava, za koje Okerić tvrdi da dovode do urušavanja sigurnosnog sistema u KS.

Prostom analogijom može se jasno utvrditi šta je važnije – sklanjanje šljama s ulica ili konkursi “grlom u jagode”.

Ipak, za nadati se da će prevladati razum i da će se postupno riješiti kadrovska križaljka u MUP-u K

raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *