Druga grupa spasilaca GSS KS sa sarajevskog aerodroma otputovala za Tursku

Published On 9. February 2023. | By saliha | Vijesti

Druga grupa dobrovoljaca – spasilaca Gorske službe spašavanja Kantona Sarajevo večeras je sa sarajevskog aerodroma otputovala za Tursku.

“Ova aktivnost proizišla je iz današnjeg susreta predstavnika Vlade KS s ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadıkom Babürom Girginom”, kazao je, ovom prilikom, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović.

On je, zajedno s direktorom Kantonalne uprave civilne zaštite Dženanom Brkanićem i ambasadorom Girginom, ispratio i poželio sreću i ovoj grupi bosanskohercegovačkih spasilaca.

Oni će zajedno sa svojim prethodnicima dati maksimum kako bi spasili što više ljudskih života koji su ugroženi razornim zemljotresima, a koji su prije dva dana pogodili Tursku i Siriju.

U isto vrijeme, i ova aktivnost provodi se u skladu sa Zaključkom Vlade KS koja je na sjednici održanoj ponedjeljak, 6. februara, izrazila spremnost za slanje pripadnika Gorske službe spašavanja obučenih i certificiranih za spašavanje iz ruševina.

Tada je, pored pripadnika GSS KS, na raspolaganje stavljeno i pet medicinskih timova iz JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć sa kardiomobilima, kao i pet timova medicinske pomoći iz Opće bolnice – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *