Procurio tajni plan: Država koja pliva u lovi pokušala kupiti Svjetsko prvenstvo, a iza svega se krije nešto puno veće

Published On 9. February 2023. | By saliha | Sport

Saudijska Arabija ponudila se platiti za nove sportske stadione u Grčkoj i Egiptu ako te države pristanu udružiti se s naftom bogatim zaljevskim teškašem u zajedničkoj kandidaturi za domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2030., otkriva Politico. Međutim, sada je u javnost procurio tajni plan.

Procurio tajni plan

Prema predloženom dogovoru, u zamjenu bi Saudijci dobili tri četvrtine svih mečeva. O dramatičnoj ponudi — vjerojatno vrijednoj milijarde eura troškova izgradnje — raspravljalo se u privatnom razgovoru između Mohammeda bin Salmana, de facto vladara Saudijske Arabije, i grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa, u ljeto 2022., prema visokom dužnosniku upoznatom sa cijelom stvari.

Drugi visoki dužnosnik koji je upoznat s privatnim razgovorima o ponudi rekao je za Politico da je Saudijska Arabija spremna “u potpunosti preuzeti troškove” domaćinstva Grčke i Egipta. Ali 75 posto ogromnog turnira s 48 timova bilo bi održano u zaljevskoj državi.

Zajednički prijedlog

Nije jasno je li ponuda prihvaćena. Ali tri zemlje sada rade na zajedničkom prijedlogu za domaćinstvo turnira 2030. Što je potez koji je izazvao reakciju usmjerenu protiv Grčke.

Rijadova skupa ponuda Grčkoj, o kojoj je Politico prvi izvijestio, pojačat će kritike da Saudijska Arabija učinkovito pokušava iskoristiti svoje astronomsko bogatstvo da kupi Svjetsko prvenstvo stvaranjem transkontinentalne koalicije kako bi vješto iskoristila sistem glasanja.

U pokušaju da se članovi svjetskog nogometnog krovnog tijela, FIFA-e, uvjere u prednosti kandidature koju predvodi Saudijska Arabija, na predloženom turniru utakmice bi se održavale na tri kontinenta, osiguravajući tako geografsku ravnotežu. Kandidatura za Svjetsko prvenstvo samo na Bliskom istoku vjerojatno ne bi prošla samo osam godina nakon što je Katar bio domaćin turnira 2022.

Procurio tajni plan: Ko su drugi kandidati?

Glavni suparnici Saudijaca su zajednička kandidatura Španjolske, Portugala i Ukrajine iz Evrope. Te južnoamerička kandidatura Argentine, Urugvaja, Paragvaja i Čilea.

Odluka o tome ko će biti domaćin Svjetskog prvenstva 2030. svodi se na javno glasovanje cijelog Kongresa FIFA-e, sastavljenog od više od 200 saveza članica iz cijeloga svijeta. Ako se afričke zemlje, privučene prisutnošću Egipta i saudijskim ulaganjima oko Afrike, okupe iza ponude. Ako Azijske nacije učine isto, dok Grčka pokupi neke evropske glasove, prijedlog Saudijske Arabije imao bi velike šanse za pobjedu.

Politico se obratio svim trima vladama za komentar. Grčka i saudijska vlada odbile su komentirati. Egipatska vlada nije odgovorila. FIFA je također odbila komentarisati.

‘Novi svjetski poredak’

Održavanje Svjetskog kupa bio bi vrhunac ambiciozne strategije Saudijske Arabije da stekne dominaciju nad velikim sportskim događajima. Uspjesi uključuju osvajanje prava na domaćinstvo boksačkih borbi svjetskog prvenstva, evropskog nogometa i moto utrka Formule 1. Te paralelno kreiranje vlastite buntovničke golf turneje. Javni investicijski fond Saudijske Arabije također je kupio ugledni engleski nogometni klub. I zemlja će prvi put biti domaćin nogometnog Azijskog kupa 2027.

Ali želja Saudijske Arabije da organizira Svjetsko prvenstvo nadilazi razloge sportskog prestiža, tvrdi jedan regionalni stručnjak.

“Saudijska Arabija se strateški pokušava pozicionirati kao afroeuroazijsko središte – središte novog svjetskog poretka”, rekao je Simon Chadwick, profesor sporta i geopolitičke ekonomije na Skema Business School u Parizu, o kandidaturi koju predvodi Saudijska Arabija. “Ovo pozicioniranje omogućilo bi Saudijskoj Arabiji da ostvari značajnu moć. I utjecaj na golemom geografskom području. Što nastoji postići izgradnjom odnosa s ključnim partnerima.”

“Multipolarno organiziranje Svjetskog kupa s Egiptom i Grčkom ne bi bilo ni altruizam ni velikodušnost. Umjesto toga, to bi bio dio šireg plana. Koji vlada u Rijadu omogućuje potencijalnim darivanjem stadiona”, dodao je.

Gnušanje među borcima za ljudska prava

Odluka Saudijske Arabije da bude domaćin turnira izazvala je gnušanje među borcima za ljudska prava. Koji ističu brutalan tretman te zemlje prema LGBTQ+ zajednici i radnicima migrantima.

“Represija Saudijske Arabije ne bi trebala biti nagrađena Svjetskim prvenstvom”, rekao je Minky Worden, direktor globalnih inicijativa pri Human Rights Watchu. “Sve dok Saudijska Arabija diskriminira LGBT osobe i kažnjava žene zbog aktivizma za ljudska prava. I nema zaštitu za radnike migrante koji bi izgradili većinu novih stadiona i objekata, zemlja ne može ispuniti FIFA-ine zahtjeve ljudskih prava.”

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru 2022. bilo je obilježeno kritikama te zaljevske države zbog postupanja prema radnicima migrantima.

Loša sjećanja u Grčkoj

U Grčkoj je plaćanje sportske infrastrukture osjetljiva tema. Te se na to gleda kao na spomenik rasipnosti vlade. Godine 2004. Atena je bila domaćin Olimpijskih igara, a Grčka je potrošila oko 9 milijardi eura. Međutim, velik dio infrastrukture ostao je napušten nakon što se ugasio olimpijski plamen.

Kako je zemlja ušla u desetljeće dugu depresiju i morala pribjeći programima spašavanja kako bi izbjegla bankrot, Olimpijske igre postale su izvor bijesa za Grke koji su se pitali jesu li Igre gurnule njihovu zemlju dalje u recesiju. Gotovo dva desetljeća nakon pretjeranih Olimpijskih igara, mnogi od 30 objekata su neiskorišteni. Dok su neki srušeni.

Otkako je došla na vlast 2019., grčka konzervativna vlada Nove demokracije nastoji produbiti veze sa Saudijcima i drugim zaljevskim zemljama. Kao odgovor na ekspanzionističku politiku najvećeg rivala Turske u regiji.

Vojna oprema, energetska kriza i ‘zeleni vodik’

Mitsotakis je više puta posjetio Rijad, Grčka je isporučila vojnu opremu i vojnike Saudijskoj Arabiji. U julu prošle godine Atena je postala prva prijestolnica EU-a koju je posjetio bin Salman otkako je on lično odobrio, prema deklasificiranim američkim podacima.

Bin Salman, koji je ponovno u “dobrim knjigama” Zapada zahvaljujući energetskoj krizi izazvanoj ruskim ratom protiv Ukrajine, potpisao je niz bilateralnih sporazuma u Ateni prošlog ljeta. Obećavši da će Grčku učiniti energetskim središtem za distribuciju “zelenog vodika”.

Saudijska Arabija tradicionalno ima bliske diplomatske veze s Egiptom. Bin Salman se prošlog juna sastao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom el-Sisijem u Kairu gdje je potpisao milijarde eura vrijedne investicijske ugovore i razgovarao o “bilateralnoj, regionalnoj saradnji”.

Odluka o domaćinstvu Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. bit će donesena 2024., a postupak nadmetanja bit će službeno otvoren kasnije ove godine, piše Politico.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *