Išerić: Zašto VSTV, Tužilaštvo i Vijeće ministara ne reaguju na progon Bošnjaka u Neumu i Prijedoru, čekaju li da građani ovo rješavaju?

Published On 20. February 2023. | By saliha | Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Pravni stručnjak Enver Išerić oglasio se večeras na društvenim mrežama, nakon što je Patria objavila vijest da su u prijedorskoj policiji počela saslušanja svjedoka u slučaju glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amira ef. Mahića.

Podsjetimo, prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, dvojica Bošnjaka iz Kozarca odazvali su se pozivima prijedorske policije da daju izjave nakon što ih je policija identifikovala na videosnimku koji se pojavio na društvenim mrežama, na kojem je 27. januara ove godine snimljena hudba imama Mahića.

“Da li su ova ponašanja vlasti u entitetu Rs, kao i ponašanje lokalnih vlasti u općini Neum, dovoljan razlog da se zakaže sjednica Komisije za ljudska prava, a potom i vanredna sjednica Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj bi trebalo obaviti ozbiljnu raspravu o ovim dešavanjima.

Svakako, u to trebaju biti uključeni i čelni ljudi VSTV-a i Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Ili je ovo kršenje osnovnih ljudskih prava Bošnjaka, na područjima u kojoj su većina i nosioci vlasti Srbi i Hrvati, normalna pojava i redovno stanje.

Ima li neko u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Predstavničkom domu i Domu naroda da zahtijeva ozbiljnu raspravu o ovom pitanju. Ili čekaju da ovo rješavaju građani”, napisao je Išerić.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *