Izetbegović se gura u vlast, pisao Nikšiću i Čoviću: Prihvatam bilo koji termin za sastanak

Published On 20. February 2023. | By saliha | Vijesti

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), uprno se gura u vlast iako je zaobiđen od svih političkih faktora u FBiH.

Sad se obratio se pismom Nerminu Nikšiću, predsjedniku Socijaldemokratske partije (SDP) i Draganu Čoviću (HDZ), predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Cijenjeni predsjednici Nikšiću i Čoviću,

Izborom Refika Lende, Lidije Bradare i Igora Stojanovića za predsjednike / potpredsjednike Federacije Bosne i Hercegovine stvoreni su uvjeti za formiranje nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Blokada implementacije izbornih rezultata iz 2018. godine, koja je trajala duže od četiri godine i dovela do toga da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine funkcionira u reduciranom sastavu bez ministara za boračka pitanja, obrazovanja i zdravstva, s pravom iritira javnost i opterećuje političke odnose.

Najavama da se blokada može nastaviti ukoliko se ne izađe u susret nerelanim zahtjevima da se iz vlasti izbaci pobjednik izbora i zanemari volja Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, ili da se Vlada Federacije pokuša formirati političkim i pravnim nasiljem, suprotno Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine, samo bi dodatno usložnila postojeće stanje.

Predsjednici / potpredsjednici iz redova SDA, HDZ-a i SDP-a čine vrh izvršne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine i to je činjenica koja se ničim ne može promijeniti. Zbog toga ove tri stranke imaju pravo, ali i obavezu da formiraju kompletnu vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji uključuje izbor predsjednika i dvoje potpredsjednika Federacije, te kompletne Vlade Federacije.

Očekivanja i pokušaji da ovo pravo i ustavna obaveza oduzme bilo kojoj od tri navedene sranke naivna su iluzija. Takvi pokušaji će voditi u nastavak blokade za koju će bti odgovorni oni koji odbijaju politički dogovor u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

Kao što znate, sastanak izabranog rukovodstva Federacije Bosne i Hercegovine zakazan je za petak 24. februara 2023. godine u 10 sati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Predlažem Vam da prije tog sastanka predsjednici SDA, HDZ-a i SDP-a održe sastanak kako bi bio postignut cjelovit politički dogovor koji će omogućiti formiranje Vlade Federacije.

Spreman sam prilagoditi svoje obaveze i prihvatiti bilo koji termin, a za mjesto sastanka predlažem zgradu “Energoinvesta” u kojoj je smještena Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *