ISTRAGA KAKO JE LINEARNI AKCELERATOR POVEZAO HDZ I SDA: Sebija Izetbegović odabrala „Inel -med“ za posao od 11,6 miliona KM

Published On 26. February 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Dokument Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, koji je u posjedu Žurnala, ogledni je primjer izuzetne saradnje tri navodno zaraćene nacionalne politike u BiH. Na njemu cifra 11.676.600 KM sa uračunatim PDV-om i potpis Sebije Izetbegović. Odabran je mostarski „Inel-med“, blizak HDZ-u.

Lideri HDZ BiH i SDA mogu pred kamerama da se ignorišu. Ali, milioni u pozadini godinama ih mire. Sve ovo uz svesrdnu pomoć iz Republike Srpske. Dokument Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, koji je u posjedu Žurnala, ogledni je primjer izuzetne saradnje tri navodno zaraćene nacionalne politike u BiH.

„Bakir Izetbegović (lider SDA, op.a.) je u teškoj zabludi. Imali su bezbroj prilika da poprave stanje u Bosni i Hercegovini“, poručio je „razočarani“ lider HDZ-a Dragan Čović.

A, njihovo stanje se itekako popravljalo i to uz pomoć direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, koja još traži indeks kojim bi dokazala da je ljekar sa diplomom.

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, inače izuzetno bliskog HDZ-u „Inel-meda“, potpisala je 15. februara, dan prije gorepomenute sjednice Doma naroda parmaneta BiH.

„Prihvata se prijedlog Komisije… i ugovor dodjeljuje najpovoljnijem ponuđaču ‘Inel -med’ d.o.o Mostar i to: nabavka višeenergetskog linearnog akceleratora sa pratećom opremom – VERSA HD, Elektra 6.150.000 KM bez PDV-a, nabavka monoenergetskog linearnog akceleratora sa pratećom opremom – Harmony Pro, Elektra 3.830.000 KM bez PDV-a. Ukupna vrijednost nabavke:

9.980.000 KM bez PDV-a + PDV 1.696.600 KM = 11.676.600 KM sa PDV-om“.

KCUS će platiti u dvije jednake rate. Prvu u roku od 30 dana od potpisivanja protokola o primopredaji opreme i fakturisanja, a drugu 60 dana od ispostave fakture. „Inel-med“ za isporučenu robu milionske vrijednosti mora da garantuje 24 mjeseca.

„Rok za demontažu postojeće opreme prilagođavanja prostora zahtjevnim uslovima za rad sa predmetnom opremom, te isporuke, montaže i puštanja u rad opreme i edukacije osoblja je 240 dana od dana potpisivanja ugovora…“, stoji u dokumentu.

RUKA RUCI ILI KOLUZIJA

Na tender raspisan 9. septembra prošle godine, dok je na snazi bio stari Zakon o javnim nabavkama BiH, pristigle su tri ponude. Izetbegovićeva je posao procijenila na tačno 10.000.000 KM bez uračunatog PDV-a (11.700.000 KM sa PDV-om). Komisiji su do 30. decembra 2022. stigle tri ponude interesantnih iznosa:

„Inel – med“ – 9.980.000 KM bez PDV-a

„Siemens medicina“ – 9.999.999 KM bez PDV-a

Promedingova“ je odmah odbačena kao neprihvatljiva, jer „nije formalno-pravno i suštinski ispravna“. Interesantno, firma u vlasništvu Dragana Dubravca, kojem se sudi zbog kriminalnih korona- tenderskih ugovora sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, nije dostavila dokaze jasno naznačene u tenderskoj dokumentaciji. Još interesantnije je to što je Dubravčeva ponuda bila vrijedna jednako kao i raspisani tender. Ponuđači, koji računaju na „takmičenje“, to nikada ne rade.

I „Siemensova“, jeftinija za samo jednu marku, nije ispunila tehničke zahtjeve tražene tenderskom dokumentacijom. Bila je neprihvatljiva! Ali, ko izgubi na mostu, dobiće na ćupriji.

„Inel-med“, vrlo čest pobjednik medicinskih tendera, u vlasništvu Marka Tadića, ponudio se za 20.000 KM manje i zadovoljio sve potrebe direktorice KCUS-a.

Slobodan Golubović, urednik portala „Pratimo tendere“, rekao je da je na prvi pogled u ovom postupku javne nabavke sve po zakonu, transparentno, a osigurana je i konkurencija. Međutim, sve ukazuje da je u pitanju privid.

„Dostavljene su tri ponude, od kojih je jedna identična procijenjenoj vrijednosti, a druga samo marku niža, dok je treća i pobjednička ponuda za 20.000 KM niža od procijenjene vrijednosti. Ponuđači se ovdje nisu borili za pobjedu u postupku javne nabavke, već je evidentan njihov prethodni dogovor kome će pripasti pobjeda ili stručno rečeno koluzija kojom se zadovoljava forma“, zaključio je.

Promeding“ – tačno 10.000.000 KM bez PDV-a.

Ističe da je, prema analizama „Pratimo tendere“, koluzija veoma rasprostranjena u tenderima. Riječ je o prethodnom dogovoru među ponuđačima u koji su zasigurno uključeni i predstavnici ugovornih organa.

„Manifestuje se kroz dva do sada registovana oblika. Prvi oblik je kada se u postupku javi samo jedan ponuđač, pa nema konkurencije, nema žalbi, a drugi oblik je kao ovaj primjer gdje se pravi privid konkurencije, ali nema žalbi i nema borbe za pobjedu među ponuđačima“, pojasnio je.

KOLIKO JE VAŽAN „INEL-MED“

Inače, „Inel – medu“ ovo nisu strane situacije. Bliski jednoj strani, sarađuju sa svim stanama!

U istraživanju portala Capital iz 2017. godine naveden je jedan od primjera:

„Glavna služba za reviziju institucija RS imala je pune ruke posla pišući i izvještaj o radu Fonda zdravstvenog osiguranja RS u 2013. godini. Ugovore o javno-privatnom partnerstvu za projektovanje, izgradnju, opremanje, održavanje, upravljanje, finansiranje i korišćenje Dijaliznog centra u Foči i Trebinju 19. jula 2012. godine potpisali su Ministarstvo zdravlja RS (na čijem čelu je bio  Ranko Škrbić), Fond zdravstvenog osiguranja RS (koji je predvodio Goran Kljajčin) i direktor firme ‘Inel-med’ iz Mostara Marko Tadić. Međutim, o ovome nije bila obaviještena ni Vlada RS ni Pravobranilaštvo RS. Zahtjev za davanje mišljenja im je naknadno dostavljen. Vlada RS je 7. februara 2013. godine ovlastila ministra zdravlja da potpiše ugovore, iako su oni bili zaključeni pola godine ranije. U reviziji je jasno naglašeno da je prekršen Zakon o javno-privatnom partnerstvu RS“, stoji u dokumentaciji Capitala.

Potpisani ugovori sklopljeni između javnog i privatnog partnera, kojim su u svrhu provođenja projekta javnog privatnog partnerstva, utvrđena prava i obaveze ugovornih strana, pravno su valjani i kao takvi mogu proizvesti pravne posljedice, pisalo je u revizorskom izvještaju.

„S obzirom na to da se posao nije mogao realizovati, jer je saglasnost Vlade dobijena retroaktivno, a ‘Inel-med’ je prijetio notarski ovjerenim ugovorom, smišljen je novi recept. Izvor blizak Vladi RS za Capital je rekao da je tada odlučeno da se sve svali na leđa fočanske bolnice. Ona je bila natjerana da podigne kredit od 3,5 miliona KM i isplati ‘Inel-med’. Umjesto prvobitno ugovorom predviđenog zasebnog objekta, uređen je prostor u okviru bolnice Foča i kupljena je oprema za hemodijalizu i to bez tendera. ‘Inel-med’ je isplaćen, a da prije toga s njim nije raskinuta koncesija na 15 godina koju su mu po ugovoru dali Ministarstvo zdravlja i  FZO RS“, isticao je izvor redakcije.

Iako nisu iznosili detalje o uslovima famoznog ugovora, u Ministarstvu zdravlja RS 2017. naveli su da su Vlada i FZO RS „raskinuli predugovor sa ‘Inel-medom’ za pružanje usluga hemodijalize osiguranicima sa područja Foče i Trebinja“, ali i potvrdili da su bili prisiljeni isplatiti „Inel-med“ zbog kršenja zakona.

„Univerzitetska bolnica u Foči je otkupila potpuno novi dijalizni centar od ‘Inel-meda’ i preuzela obavezu pružanja usluga hemodijalize osiguranicima sa područja ove opštine, dok Bolnica Trebinje osiguranicima sa tog područja pruža usluge iz ove oblasti, a odnedavno i u novom objektu koji je renoviran i opremljen vlastitim sredstvima ove zdravstvene ustanove“, naveli su tada u Ministarstvu.

O ovoj mostarskoj firmi, prije nego što se priklonio aktuelnoj vlasti Milorada Dodika u Republici Srpskoj, govorio i bivši SDS-ovac Nenad Stevandić. Isti onaj Stevandić čiji je direktor IJZ RS Branislav Zeljković (Ujedinjena Srpska) sad pred sudom zbog milionskog tenderskog kriminala u vrijeme pandemije.

„Moram da upoznam javnost RS da se pomenuta firma iz Mostara u medijima povezivala sa krugovima bliskim HDZ, a pogotovo onima koji vode rat protiv ćirilice. Pa da li je normalno da mi čuvamo firme koje podržavaju i progon ćirilice, a ugrožavamao svoje pacijente? Ko je ovde lud“, pitao se javno 2014. godine poslanik SDS u Narodnoj skupštini RS i šef SDS Odbora za zdravstvo Stevandić.

U tadašnjoj objavi „Novosti“, između ostalog, stoji i da je rekao kako je „sve žalosno i pozvao predsednika RS, premijera RS kao i sve predstavnike institucija RS da kažu javnosti da li je ‘Inel med’ jači od Republike Srpske i zatražio da vlast istraži ovaj slučaj do kraja.

„Sve što je govorio dr Stevandić oko pomenutog slučaja je potkrepio i dokumentacijom koju je dao ‘Novostima’ na uvid“, stoji u tekstu.

(zurnal.info)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *