Kojović: Naša sudbina je sada vezana sudbinom Ukrajine iz evropske perspektive

Published On 28. March 2023. | By saliha | Aktuelnosti

Predrag Kojović je zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Komentirao je današnje zajedničko konstituisanje komisija, prenosi BHRT.

Kojović: Dobre indikacije mandata

“Radna tijela i zajednička radna tijela formirana su relativno brzo, rekao bih u rekordnom roku. Ne može se ni porediti s prošlim sastavom. Podsjećam da mi u prošlom sastavu nismo godinu imali formirano Vijeće ministara.

Parlament nije radio, niti se iko sastajao. Ne ide brzo i kratko kako bi željeli, ali ide puno brže. Čak i budžet koji je najavljen za srijedu. Mislim da su to dobre indikacije mandata”, naglasio je Kojović.

Mišljenja je da ne mora nužno postojati osoba u komisijama s uslovnim kriterijima ili da takve funkcije obavlja neko od stranačkog interesa.

“Mi ovdje govorimo o ljudima koji su izabrani glasovima građana u Parlament. Govorimo o mehanizmu parlamentarnog nadzora nad svim Obavještajno-sigurnosnim institucijama BiH.

Bilo bi suprotno namjeri da dovedete nekoga ko se već bavi tim poslovima, ko radi u tim organima, da nagleda sve to. Poenta je da građani imaju uvid nad vrlo komplikovanim Obavještajno-sigurnosnim sistemom BiH”, kaže Kojović.

Kao član u komisiji za evropske integracije se nada da će Evropska komisija imati veću ulogu u ovom mandatu nego u prethodnom.

“Prvi put će biti formirano tijelo od 12-13 članova koja će uzeti sve članove ove komisije i članove drugih komisija. Prvi put ćemo imati tu delegaciju pred Vijećem Europe i pri Parlamentu. Zaista vjerujem u ideju koju je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović iznio.

Lista prioriteta

Vjerujem da bi usvajanjem nekih ključnih zakona iz liste 14 prioriteta, trebalo da bude rezultat sistemskog i stalnog zasjedanja Parlamenta. I da se ta stvar u paketu usvoji. Nadam se da će u tom procesu i promoviranju te ideje značajnu ulogu imati komisija za evropske integracije”, ističe Kojović.

Naglašava važnost veće posvećenosti reformama u narednom periodu:

“Sad imamo veliku šansu da se dokažemo. Naredne godine imamo velike izbore u Sjedinjenim Američkim Državama i evropske izbore. A 2023. godina mora biti godina BiH na evropskom putu.

Naša sudbina je sada vezana sudbinom Ukrajine iz evropske perspektive. Nikako ne smijemo dozvoliti da se ta veza prekine. Moramo biti dio paketa s Ukrajinom. Važnost Bosne i Hercegovine u tom projektu je neprocjenjiva.”

Komentirao je i mogućnost da visoki predstavnik Christian Schmidt ove sedmice nametnei izmjene Ustava Federacije Bosne i Hercegovine. Time bi se deblokirao proces formiranja nove Vlade FBiH.

Kojović je mišljenja da to ne bi bio dobar potez.

“Volio bih da promjena bude trajna. Raspolažem kao i vi – informacijama iz medija. Mislim da bilo kakav doticaj kantona s federalnom vlašću nije dobra odluka.

U nezgodnoj smo situaciji da pričamo o sadržaju koji nam nije poznat. Stranku demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) u ovom procesu vidim kao opozicione stranke koje će nam biti potrebne. Postojale su i mogućnosti blokade, ali mi ćemo to prevazići”, smatra Kojović.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *