RASPRAVA O BUDŽETU Kanton Sarajevo nije prezadužen, ide se u nabavku opreme za policiju, javni prijevoz

Published On 29. March 2023. | By saliha | Vijesti

(Patria) – Zastupnici Skupštine KS imali su niz pitanja u vezi Prijedloga Budžeta KS za 2023. godinu.

Ministar finansija Emir Dedović kazao je da su planirana kreditna sredstva za ovu godinu 65 miliona KM. On je kazao da će probati više sredstava izdvajati za kapitalne projekte, a da ne uključuju kreditna sredstva.

Istakao je da je KS zadužen sa 346 miliona KM i dodatnih 137 miliona KM, ali da se ne radi o prezaduženosti.

„Nova predviđena sredstva od 65 miliona KM neće utjecati na stabilnost budžeta“, kazao je Dedović.

Ministar boračkih pitanja Omer Osmanović pojasnio je da se ukazala potreba za osnivanjem odjela za liječenje veterana, te da su slijedili primjer Vukovara.

„Mi smo odlučili da taj odjel bude u Općoj bolnici i mi ćemo to kreditirati, ali se nećemo miješati kako će to biti organizirano. Ostalo je da su i u Domu zdravlja naprave ambulante za veterane, te dnevne bolnice u Psihijatrijskoj bolnici“, kazao je Osmanović.

Ministar MUP KS Admir Katica odgovorio je na nekoliko zastupničkih pitanja te kazao kako će se analizirati i napravi plan izgradnje zgrada za potrebe MUP KS.

„Nije se odustalo od izgradnje zgrade MUP KS. Budžet MUP KS je do sada najveći. Imamo 135 miliona KM, samo Uprava policije od toga 106 miliona KM. To će biti vrlo dostatna sredstva za ono što nam nedostaje, nabavka uniformi, borbenih vozila, vodeni top“, kazao je Katica.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta pojasnio je povećanje subvencija za javni prijevoz, uključujući i Željeznice FBiH za šta je planirano 26 miliona KM. 

Najavio je da će na ljeto početi izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, kao i da će se i dalje nabavljati autobusi i druga prijevozna sredstva za javni prijevoz. 

Poručio je da i radnici GRAS-a ne trebaju strahovati i da su prošle godine uvezali staž za radnike koji su odlazili u penziju. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *