U kojim godinama žene najviše uživaju u seksu

Published On 29. March 2023. | By saliha | Magazin

Želja za seksom ipak nije vezana samo za dvadesete godine i mladost

Istraživači iz Teksasa provjerili su koliko je seksualna želja povezana sa godinama, pa tako žene u različitoj životnoj dobi imaju veće ili manje želje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želja za seksom ipak nije vezana samo za dvadesete godine i mladost.

Biološki sat

Biološki sat i njegovo glasno otkucavanje veoma utiče na želju za seksom.

U tridesetima žene često mogu čuti taj sat. Upravo on tjera žene da “iskoriste preostale godine za rađanje” i tako im se u određenom životnom periodu povećava libido.

U istraživanju objavljenom u časopisu “Personality and Individual Differences” učestvovalo je 827 žena koje su bile podijeljene u tri grupe: visoka plodnost u dobi od 18 do 26 godina, niska plodnost u dobi od 27 do 45 godina i menopauza od 46-te, pa nadalje.

Pojačani nagon

Na osnovu odgovora učesnica u internet anketi, istraživači su otkrili da žene od 27 do 45 godina (one u kategoriji niske plodnosti) posjeduju “pojačani seksualni nagon kao odgovor na smanjivanje plodnosti”, te da imaju “česte seksualne maštarije, aktivan seksualni život i spremnost na povremeni seks”.

– Naša otkrića sugerišu da žene ne moraju nužno da “polude za bebom” kako bi doživjele seksualni vrhunac. Naši rezultati pokazuju da nema ništa posebno u tridesetima, ali da se ta ponašanja ogledaju kod svih žena koje doživljavaju pad plodnosti. Možda je teže začeti nakon 35. godine života, ali istraživanje pokazuje da će žene biti motivisane do menopauze – objasnila je naučnica Džudit Iston (Judit Eston).

Avaz.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *