Propao puč Denisa Bećirovića u SDP-u?

Published On 29. March 2023. | By saliha | Vijesti

Denis Bećirović jutros je okupio neke državne i federalne zastupnike SDP-a kako bi ih instruirao oko nekih tema – prije svaga imenovanja.

Kako je Raportu potvrđeno, član Predsjedništva BiH okupio je SDP-ove zastupnike kako bi im sugerirao da ne glasaju za Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH i te da iskaže nezadovoljstvo kadrovskom politikom stranke.

Mnogi su njegovo izlaganje protumačili kao nezadovoljstvo izborom Vojina Mijatovića za ministra unutrašnjih poslova FBiH te da je od njih tražio da vrše pritisak na Nermina Nikšića da ga ukloni sa spiska kandidata za ministra.

Međutim, kako je Raportu rečeno, Bećirović se suočio i sa otporom, tačnije većina zastupnika je odbilo da postupa po njegovim, a ne po stranačkim uputama koje su donesena na organima stranke.

Bećirović je ovaj svojevrsni puč navodno smislio zajedno sa svojim savjetnikom Alijom Kožljakom, a uz njega su prema istim informacijama stali Saša Magazinović, Irfan Čengić te navodno Damir Mašić.

Inače, Bećirovć, od kada je ušao u Predsjedništvo BiH, izigrava nestranačkog lika kojeg ne obavezuju dogovori s liderima stranaka koje su ga instalirale u fotelju u kojoj sjedi.

Cilj mu je bio stvoriti pobunu unutar SDP-a iz koje bi Nikšić izašao kao gubitnik te ga oslabio na poziciji predsjednika stranke – pozicija na koju Bećirović već dugo cilja.

Međutim, Nikšić je za ovaj pokušaj saznao te je od zbog toga zatražio od predsjednice FBiH dodatno vrijeme – radi konsultacija.

Dakle, kako smo već pisali, osim prijedloga NES-a Anela Kljake za ministra, Nikšić želi poredati stvari unutar stranke i riješiti ‘nedoumice’ koje pojedinci imaju.

Sastanak bi se trebao održati vjerovatno večeras ili sutra.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *