Nikšić: Počinjemo raditi na sanaciji šteta od poplava u USK. Ali i na prevenciji

Published On 24. May 2023. | By saliha | Vijesti

Premijer FBiH Nermin Nikšić objavio je da su počele aktivnosti na sanaciji šteta od poplava u USK.

“Nakon prošlosedmične posjete Unsko-sanskom kantonu i obilaska najugroženijih područja pogođenih poplavama, razgovarao sam danas u Sarajevu sa delegacijom Grada Bihaća na čelu sa gradonačelnikom Elvedin Sedić. Angažirat ćemo se ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ministar razvoja, poduzetništva i obrta i ja da na Vladi Federacije nastavimo kroz konkretne mjere podržavati ugrožena područja na USK”, naveo je Nikšić.

On je istakao da se još čekaju procjene šteta u Bihaću ali i drugim dijelovima USK.

“Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić, koji je također bio na sastanku, informirao nas je da je riječ o najvišim zabilježenim vodostajima do sad na području USK. Smatram da to dovoljno govori koliko se ozbiljno trebamo posvetiti ovom problemu”, naveo je Nikšić.
Premijer je dalje naveo da prioritet treba biti osigurati poljoprivrednu sjetvu kultura za koje je to sad moguće.

“Kada je riječ o Bihaću, cijenim izuzetno korisnim što smo gradonačelnik Sedić, ministri Kemal Hrnjić i Vojin Mijatović i ja saglasni da od svih predloženih projekata za Grad Bihać koje trebamo realizirati, prioritet trebaju biti sanacija i rekonstrukcija uništenih područja. Posebno je važno osigurati poljoprivrednu sjetvu onih kultura za koje je to u ovom trenutku moguće.

Koliko je god važno da saniramo štetu, jednako toliko je važno da se počnemo ozbiljno baviti prevencijom i to je nešto na čemu ću insistirati u ovom periodu pred nama. To se odnosi na sva područja pogođena poplavama pa tako i na Bihać”, istakao je Nikšić.

On je rekao da postoji nekolicina započetih, ali i planiranih projekata na kojima namjeravaju ozbiljno raditi.
“Posebno se to odnosi na cestovnu i putnu infrastrukturu gdje je svoje prijedloge i sugestije dao glavni inženjer i izvršni direktor Javnog preduzeća Ceste FBiH Nijaz Hadžikadunić. Radit ćemo i na sanaciji nasipa.

Smatram da ćemo u periodu pred nama zajedničkom saradnjom uspješno okončati sve planirano. Od toga će najviše koristi imati građani Unsko-sanskog kantona”, zaključio je Nikšić.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *