TAJNA SLUŽBA SDA Raport donosi nove detalje afere ‘Prisluškivanje’. Tužilaštvo kaže da vodi više istraga: Sve je pod oznakom tajnosti

Published On 15. September 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Crna hronika, Vijesti

Na temelju podataka dostavljenih u upitu, ne možemo izvršiti provjere i dati odgovor, kažu iz Tužilaštva u prvom dijelu odgovora

Istražuje li Tužilaštvo BiH moguće nelegalno prisluškivanje ili ne, pitanje je koje se povlači posljednjih dana.

Naime, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković nedavno je izjavio da Tužilaštvo BiH istražuje navode da u OSA-i nedostaju sudski nalozi za prisluškivanje u više od 100 predmeta.

Međutim, Tužilaštvo BiH je u odgovoru za RTRS naveli da ‘nije upoznato s tim da je bilo nelegalnog prisluškivanja’.

Bivši direktor OSA-e i crnolistaš Osman Mehmedagić Osmica i njegov šef i predsjednik SDA Bakir Izetbegović iskoristili su ovaj odgovor Tužilaštva BiH za RTRS da kažu da Konaković laže.

Šta kažu sad iz Tužilaštva BiH?

No, Raport je sad poslao precizno pitanje Tužilaštvu BiH i dobili smo odgovor koji potvrđuje da se istražuje veći broj ‘zloupotreba u OSA-i’.

“Na temelju podataka dostavljenih u upitu, ne možemo izvršiti provjere i dati odgovor”, prva je rečenica iz odgovora Borisa Grubešića, portparola Tužilaštva BiH, upućenog Raportu.

Ipak, u nastavku kažu sljedeće:

“U Tužiteljstvu BiH postoje u radu pojedini predmeti koji u sebi sadrže navode o zloupotrebama kapaciteta ove agencije. Tužiteljstvo BiH i partnerske institucije i agencije, rade na njima, a s obzirom da se radi o predmetima sa podacima sa oznakom tajnosti, ne možemo javnosti davati više detalja ili informacija”.

Zanimjivo, Tužilaštvo dodatno poziva da “ukoliko neko ima saznanja o bilo kakvim nezakonitostima u radu OSA BiH, treba u zvaničnoj proceduri u skladu sa zakonom, te informacije proslijediti nadležnim agencijama za provedbu zakona i nadležnom tužiteljstvu ili dati zvaničnu izjavu u tužiteljstvu ili partnerskim agencijama”, naveli su te dodali:

“Također, ukoliko Komisija za nadzor nad radom OSA / OBA BiH, kao i bilo koji drugi subjekt ili institucija, imaju takvih saznanja ili dokaza, mogu te informacije proslijediti nadležnim institucijama”, navodi se u odgovoru Raportu.

No, šta se desilo pa Tužilaštvo sad odgovara da istražuju zloupotrebe u OSA-i?

Raport je već pisao i objavio detalje cijele afere. Mogući razlog zbog kojeg je Tužilaštvo BiH u odgovoru RTRS-u navelo da nema saznanja o nelegalnom prisluškivanju jeste način postavljanja pitanja.

S obzirom da su istrage u toku Tužilaštvo BiH za sada se zna da – potrebne dokumentacije u OSA-i jednostavno nema.

Zašto je Tužilaštvo promijenilo odgovor?

Upravo zbog toga je i logičan odgovor Tužilaštva BiH da ne znaju dali je bilo nelegalnog prisluškivanja jer samo na osnovu toga što dokumentacija nedostaje – to nije moguće van svake sumnje i dokazati. Ali to ne znači da toga nije bilo.

Kako smo ranije naveli, prema našim informacijama upravo je cijela priča krenula kada je Tužilaštvo BiH od OSA-e zatražilo određene informacije o predmetima koji su prolazili kroz ovu agenciju u vrijeme kada je direktor bio Osmica.

Ulazak u arhivu otkrio je da određena dokumentacija nedostaje i to upravo u predmetima na kojima su bile primjenjivanje posebne istražne mjere koje podrazumijevaju prisluškivanje.

U arhivi je za posljednjih pet godina bilo više od 500 predmeta. U tzv. prijemnoj knjizi ti predmeti su zavedeni, a OSA je Tužilaštvu dostavila brojeve. Međutim, kada su naknadno zatražili i dokumentaciju vezano za to, odnosno naloge koji su potrebni – u arhivi ih nema za više od 100 predmeta.

Posebno je priča sumnjiva kada se uzme u obzir da je Osmica spalio ogroman dio dokumentacije nekoliko dana prije nego što će biti smijenjen. Iako se radi o redovnoj i normalnoj proceduri u OSA-i, sumnjiv je datum kada se to uradilo. Sad kada je jasno da dio važne dokumentacije nedostaje – normalno je povezati dvije stvari.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *