OTKRIVAMO Raport objavljuje dokumente o ruskim diplomatama. Kad su stigli, šta je poslala Ruska ambasada i ko je to sve potpisao

Published On 15. September 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Čovjek koji je potpisao ID kartice za sporne ruske diplomate je vjerni vojnik SDA – Ensar Eminović

Ulazak ruskih diplomata u BiH, koji su ranije protjerani iz nekoliko zemalja, prerastao je prvorazredni skandal. I to politički.

Dok su iz opozicione SDA i njenih satelita optuživali novu vlast, prvenestveno ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, on je uzvraćao da su sporni ‘ruski špijunu’ ušli u mandatu SDA.

Jučer je Konaković na press-konferenciji dodatno pojašnjavao o čemu se radi, a Raport donosi dokumente koji pokazuju hronologiju slučaja ali i dokazuju da su Rusi u BiH ušli u vrijeme mandata SDA-ove ministrice Bisere Turković i u vrijeme kada je šef OSA-e bio crnolistaš i obavještajac SDA Osman Mehmedagić Osmica.

Krenimo redom.

Glavno pitanje je bilo kada su sporne ruske diplomate, Ilija Serov i Anton Sokolov, notifikovani u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Diplomata koji dođe u neku zemlju, da bi koristio sva prava koja su mu zagarantirana Bečkom konvencijom, mora biti notifikovan u Ministarstvu vanjskih poslova.

Notifikacija je faktički obavještenje diplomatskim putem o stupanju na dužnost ili pak prestanku obavljanja dužnosti određenih članova diplomatskih predstavništava u BiH. Notifikaciju treba, po zakonu, uraditi ambasada države iz koje dolazi diplomata i to po dolasku tog diplomate (i njegove porodice) u državu.

A, prema dokumentima koji su u posjedu Raporta, ruske diplomate su u BiH notifikovane u mandatu ministrice Turković i tadašnjeg šefa OSA-e Osmice.

Tak je verbalna nota Ambasade Rusije za Serova stigla 21. oktobra 2022. godine. ID kartica, koja ga označava kao diplomatu, izdata mu je već četiri dana poslije – 25. novembra 2022. godine. On je u BiH ušao 14. novembra 2022. godine i to preko Aerodroma Sarajevo.

Sokolov je došao nešto kasnije. Ambasada Rusije notu za njega šalje 10. januara 2023. godine. ID kartica mu se u Ministarstvu vanjskih poslova BiH izdaje dva dana poslije – 12. januara 2023. godine.

Podsjetimo, potvrđivanje novog Vijeća ministara – čime je prvo Turković poslana u penziju – bilo je 25. januara 2023. godine. Osmica je s pozicije otišao još kasnije – u februaru kada je umjesto njega imenovan Almir Džuvo.

Zanimljivo je da je Turković izjavila da ovi dokumentu uopće ne postoje i da nisu stigli na adresu Ministarstva.

Dalje, faksimil Diplomatske liste, na koju se Turković također pozivala, pokazuje da Serov na njoj. Sokolov je tek došao naredne godine pa ga na ovoj i nema.

Dakle, i Turković i Osmica propustili su djelovati i provjeriti odakle i kako su došle sporne ruske diplomate, a posebno njihovu pozadinu.

U cijeloj priči postoji još jedna zanimljivost.

Čovjek koji je potpisao ID kartice za sporne ruske diplomate je vjerni vojnik SDA – Ensar Eminović. On je bio prijatelj (i kum?) bivšeg gradonačelnika i ambasadora Abdulaha Skake (SDA) koji ga je ranije postavio za direktora javnog preduzeća ‘Sarajevo’, a koje upravlja Vijećnicom i Žičarom.

Eminovića je Trojka smijenila, a nakon toga ga Turković postavlja u Ministarstvo vanjskih poslova.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *