JASAN STAV EU poslala upozorenje Vladi RS i NSRS: Nemojte usvajati taj zakon. To vas približava diktaturama

Published On 21. September 2023. | By saliha | Vijesti

Delegacija EU u BiH oglasila se zbog namjere Vlade RS da usvoji zakon o kojim će sve nevladine organizacije i pojedince koji primaju grantove od stranih vlada označiti kao strane plaćenike.

Evropska unija snažno apeluje na Vladu Republike Srpske da bez odlaganja povuče Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija koji će Narodna skupština Republike Srpske razmatrati na sjednici zakazanoj za 26. septembar. Evropska unija također poziva sve poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da ne glasaju za ovaj Nacrt zakona, usmjeren na zastrašivanje i suzbijanje rada organizacija civilnog društva označavajući njihove predstavnike kao navodne strane agente.

Organizacije civilnog društva imaju ključnu ulogu u demokratskim društvima i one su te koje pozivaju izabrane dužnosnike na odgovornost, bore se protiv korupcije i jačaju vladavinu zakona, te ih iz tog razloga autoritarni režimi širom svijeta napadaju i etiketiraju kao izdajnike. Zabrinjavajuće usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske sa ponovnom kriminalizacijom klevete već je imalo zastrašujući efekat na slobodu govora u Republici Srpskoj. Umjesto evropskoj porodici, usvajanje ovog novog Nacrta zakona približilo bi Republiku Srpsku ovakvim režimima.

Evropska unija je utemeljena na vrijednostima poštivanja ljudskih prava, slobode, demokratije i vladavine prava. Te vrijednosti su zaštićene Ustavom Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske, ali i drugim zakonima. Nacrt zakona je u direktnoj suprotnosti sa više puta iskazanim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske za unapređenje evropskih integracija, a posebno sa ključnim prioritetom 11. o civilnom društvu i ključnim prioritetom 12. o slobodi izražavanja i medija, što će se i vrlo jasno naglasiti u predstojećem izvještaju Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu”, naveli su u saopćenju.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *