HADŽIĆI: Sve se teže živi, povećan broj razvoda, nasilja u porodici… :Prošle godine čak 5.230 građana tražilo neku od socijalne pomoći

Published On 23. November 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

U Hadžićima odlučuje trojica papaka, koji su prevarili svoje birače, i nakon izbora prešli u vladajući stranku, i danas oni nose prevagu, jer  po glasovima građana opozicija bi imala većinu u Općinskom vijeću

-Zabilježeno 376 slučajeva nasilja u porodici, a zabrinjava i maloljetnička delikvencija

– Dok neki građani preživljajaju zahvaljujući socijalnoj pomoći i javnoj kuhinji u Općini  Hadići , i pored rekordne administracije, planiraju zaposliti čak još  18  novih službenika

-Zgrada socijalne zaštite:U 2022. godini zadužili 2.730 novih predmeta

-Zgrada općine Hadžići: Tijesno, iako je nakon rata podignut sprat

– Nova sistematizacija: Usvojena zahvaljujući trojici preletača

U prošloj godini  u Službi za ostvarivanje socijalne zaštite na području općine Hadžići registrovano je čak 5.230 klijenata. Prije nekoliko godina po prvi put u historiji Hadžića, u Tarčinu je otvorena javna kuhinja, i  samo na ovaj način neki , na žalost,  preživljavaju.

 -Zbog niskog životnog standarda višegodišnja je pojava da se  znatan broj klijena  nalaze u stanju socijalne potrebe  i nemogućnosti zadovoljavanja  primarnih potreba, kaže se u informaciji.

Da je u ovoj općini sve veća potreba za nekom od vrsta socijalne pomoći   govori i činjenic, kako se kaže u informaciji, da je u toku 2022. godine zaduženo 2.730 novih predmeta.

Povećano nasilje u porodici

Nasilje u porodici na području ove općine  iz godine u godinu se povećava.Dok je ranijih godina bilo  preko 50 ili više od 100 slučajva, u prošloj godini po pitanju nasilja u porodici otvorena su čak  376 predmeta.

 Ono što posebno zabrinjava  je  pojava odgojne zapuštenosti djece koje se manifestuju  između ostalog  i kroz činjenje krivičnih djela maloljetnika.Kako ova problematika prevazilazi ovlaštenje Službe neophodno je, kako se kaže,  angažovanje  institucija koje se bave  vaspitanjem i obrazovanjem mladih , zatim  mjesnih zajednica, Općine, MUP-a , sudova i drugih subjekata.

Iz godine u godinu raste i broj razvoda braka. Dok je u 2020. godini pokrenuto 31 postupak, u 2021. 33, u prošloj godini u 40 slučajeva služba je posredovala prije razvoda braka.

Rekordan broj činovnika, admnistracija još raste

Dok se iz godine u godinu povećava broj onih koji traže socijelnu pomoć da bi preživjeli, dotle se u općini Hadžići povećava broj administrativaca.Prije rata u Hadžićima je radilo svega 25 službenika.Bila je to mala ali efikasna državna uprava gdje nije bilo sudskih sporova ni gubljenje predmeta. Sada je, nažalost, sve drukčije. Sve je više tužbi protiv općine Hadžići.I ove godine iz Budžeta općine značajna sredstva data su za izgubljene sporove, gdje na žalost, niko ne odgovara.

 Nikada u administraciji općine Hadžići nije bilo više činovnika kao danas, a prema novoj sistematizaciji radnih mjesta, koja je zahvaljući trojici preletača usvojena na jednoj od proteklih sjednica Općinskog vijeća, načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović planira da ima  čak 106 administrativaca. Zgrada općine Hadžići postaja je tijesna za toliku administraciju, mada je nakon rata podignuta za sprat više.

Odlučuju trojica „ papaka“

Po popisu stanovnitva iz 1991. godine Hadžići su imali 24.200 stanovnika, a u admnistraciji je radilo svega 25 službenika.Prema popisu iz 2013. godine  Hadžići imaju 24.979 stanovnika.Neznatan broj rasta, svega 779 stanovnika .Danas je za pet puta povećana administracija, čiji broj bi se trebao mjeriti brojem stanovnika u jednoj općini, a danas to odlučuju preletači.

I na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, prilikom rasprave Nacrta budžeta za 2024.  godinu uočeno je  povećanje iznosa za administraciju.

Dok jedni gladuju, milionsko povećanje za plaće činovnika

-Za posljedne četiri godine za ovu stavku u Budžetu  iznos je povećan na čak 1,5 milion KM , kazao je Salko Japalak  ( Strana za BiH).

Obrazložaći to  Eladar Proha, pomoćnik načelnika općine Hadžići je istakao da je u ovoj godini zaposleno veći broj službenika, tako da je ponovo došlo do povećanje iznosa za ovu namjenu.

S druge strane sve je više Hadžićana koji se, posebno u večernji   satima, mogu vidjeti kako rovare po kotejnerima.

Primaju stranačke kadrove

Kada je načelnik općine 2010 godine na raspisani konkurs  jednoj uposlenici, koja je volontirala u općini, rekao da bi možda bila primljena da je član stranke,po Hadžićima se dijelio letak sa brojem uposlenika prije rata,imenom i prezimenom i u kojoj službi radi .   Toj uposlenici doslovno je  kazao, o čemu su mediji pisali. Citiramo: „Sve je uredu,školska sprema, znanje, marljivost,disciplina na radnom mjestu, ali imaš jednu mrlju, nemožeš je lako oprati, jer nisi član stranke“. Narovno, njegove SDA.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *