VUČIĆ ĆE DA POLUDI: Albin Kurti kaže da se Kosovo sprema da optuži Srbiju za ratne zločine

Published On 31. March 2024. | By saliha | Vijesti

Sud pravde u Haagu odlučuje o sporovima između država, dok Međunarodni krivični sud sudi pojedincima za ratne zločine.

Premijer Kosova Albin Kurti danas je izjavio da njegova zemlja planira da Srbiju optuži za ratne zločine počinjenje na Kosovu krajem devedesetih godina prošlog vijeka. 

Kurti je pozvao Državno tužilaštvo Kosova da se maksimalno posveti kako bi osumnjičeni, za koje postoje živi svjedoci, bili krivično gonjeni i kažnjeni.

“Čak se i Ministarstvo pravde, moji pravni savjetnici i međunarodni eksperti pripremaju da optuže Srbiju kao državu odgovornu za zločine počinjene tokom rata na Kosovu, a to su zločini protiv čovječnosti i genocid“, rekao je Kurti, prenosi Koha.

Kurti je ovakve izjave dao i 2021. godine i tada najavio da će tužba protiv Srbije biti pokrenuta pred Međunarodnim sudom pravde. Međutim, ostaje nejasno da li to Kosovo može uraditi, jer tužbu pred Međunarodnim sudom pravde mogu podnijeti samo zemlje koje su članice UN-a.

Kosovo se, stoga, može obratiti Međunarodnom krivičnom sudu.

Sud pravde u Haagu odlučuje o sporovima između država, dok Međunarodni krivični sud sudi pojedincima za ratne zločine.

Kod najavljene tužbe Kurtija radi se o dešavanjima iz 1998. i 1999. godine kada je, prema podacima Fonda za humanitarno pravo, na Kosovu ubijeno blizu 13.500 ljudi.

Slobodna Bosna


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *