BAČENA BOMBA NA KUĆU Čengić dobio zaštitu policije: Nećemo odustati, žele nas zastrašiti zbog predmeta koji je vezan za Hadžibajrića

Published On 1. April 2024. | By saliha | Vijesti

Načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić dobio je policijsku zaštitu nakon što je na njegovu kuću bačena bomba.

“Nećemo odustati od bilo kojeg procesa u Općini Stari Grad. Postoji mogućnost da je ovo povezano s bačenom napravom u ulici našeg kolege Deljkovića, gdje je njegova kuća.

Tada nismo sazivali press, ali dva ovakva događaja u sedam dana pokazuju da su dva slučaja povezana”, rekao je Čenfić.

Svjestan, je, kaže, da se pojedinici bogate na državnoj imovini, a ovo shvata kao prijetnju jer bi i sam trebao svjedočiti u određenim sudskim procesima i na državnom i na kantonalnom nivou.

“Jedan sam od svjedoka nakon optužnice koju je podiglo Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Dosad su bile izjave u policiji i tužilaštvu, ali još nije održano nijedno ročište i mislim da je isključivo to motiv”, smatra Čengić.

Tvrdi da su pojedinci plaćali Općini oko 40-50 hiljada maraka godišnje, a uzimali stotine hiljada, koristeći javne površine, odnosno općinski prostor, i da im naravno nije po volji da ostanu bez toga.

“Nas ovakvi potezi neće prepasti, ali porodicama i ljudima oko nas nije svejedno”, dodao je Čengić.

Pojasnio je da smatra da su posljednja dešavanja u vezi predmeta “Start”, odnosno podataka koje su policija i Tužilaštvo pronašli u Spy aplikaciji.

Predmet “Start” vezan je za policijsku akciju u kojoj je još u maju prošle godine uhapšen Ibrahim Hadžibajrić, bivši načelnik Starog Grada.

“Nedavno su uhapšene još dvije osobe, što pokazuje da se ovaj predmet širi.

Trenutno su u toku tri istrage, jedna na državnom nivou, druga zbog nezakonitih otkaza, a treća je vezana za parking površine i druge općinske nekretnine”, rekao je Čengić.

Dodao je da bi u ovim slučajevima trebali svjedočiti i dva općinska vijećnika Vedad Deljković i Vedran Dodik te naglašava da ih ovo neće zastrašiti.

Potvrđuje to i Deljković.

“Ova dva kukavička poteza nisu nas uzbudila, to vam garantujem. Nisam se prepao, ne treba mi zaštita. Ko prati Općinsko vijeće, mogao je vidjeti da mi sve parkinge vraćamo Općini i ništa se neće promijeniti, mogu bacati i tenkove”, rekao je Deljković.

On se osvrnuo i na sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo.

“Katica (Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS, op.a.) u teoriji govori da je sve u redu. U praksi baš i nije, da se dese dva bacanja bombe u ovoj općini i to još u vrijeme ramazana, ne znam da se ranije dešavalo.

I pozvao bih jednog tužioca Marka da se uhvati posla, a ne bavi pitanjima ko kad dolazi na posao”, rekao je Deljković.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *