Konaković o predstojećem sastanku predstavnika Bošnjaka regiona: Spreman sam sjesti rame uz rame sa najljućim političkim rivalima

Published On 7. April 2024. | By saliha | Vijesti

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković organizuje radni ručak i sastanak političkih predstavnika Bošnjaka regiona koji će se održati u petak, 12. aprila u hotelu Hills u Sarajevu, sa početkom u 15 sati, objavili su jučer mediji.

Tema sastanka je “Položaj i status Bošnjaka u regiji”.

Tim povodom oglasio se i lider NiP-a Elmedin Konaković.

Ističe da sastanak predstavnika Bošnjaka regiona nije njegova ideja već da su takav skup predložili Bošnjaci koji, kako kaže, Bosnu i Hecegovinu smatraju svojom maticom i od političkog Sarajeva očekuju da ih sve zajedno okupi, a žive i politikom se bave u drugim zemljama regiona.

“Neki od njih se žestoko ne slažu oko različitih političkih pitanja, a jedinstveni su oko ovog i spremni da na sastanku u Sarajevu sjede jedni do drugih. Sastanak je dogovoren prije nego se pojavila informacija o skupu koji organizuje Vučić i nikakve veze sa tim skupom nema”, rekao je Konaković.

Što se tiče tema sastanka, Konaković ističe da je mnogo važnih identitetskih pitanja.

“Jezik, religija, tradicija, kultura, obrazovanje, historija i još neke. EU integracije su naš zajednički cilj. Zajedničko političko djelovanje izabranih parlamentaraca jedna je od ideja koje su predložene od kolega. Sve su to teme koje smo dogovorili na iftaru u Podgorici gdje je većina predstavnika stranaka već sjedila za istim stolom.

Sve isto sam čuo i na iftaru u Zagrebu. Stranke koje su pozvane se značajno bave etničkim pravima unutar sekularnih sistema, zagovaraju naravno građansko, al’ veliku važnost daju etničkim identitetima. Razgovarao sam sa kolegama koje dolaze sa lijevog i liberalnog političkog spektra i svi koji misle da pripadaju ovom skupu više su nego dobrodošli”, rekao je.

Kaže da su na sastanak pozvali i svoje ‘ljute političke rivale’ jer “i mi iz Sarajeva po ovom pitanju moramo pokazati jedinstvo i ozbiljnost”.

“Dugo je na ovim prostorima skup Bošnjaka regiona na jednom mjestu tabu tema, zabranjeno je o njoj i razmišljati. Pojave se i domaći klovnovi koji takav skup razbijaju zbog sitnih interesa svojih stranaka, ega ili možda čak zbog interesa službi drugih zemalja za koje su godinama radili, a možda još uvijek rade?”, navodi Konaković i dodaje da niko od njih na ovom događaju nema pravo skupljati političke poene.

“Spreman sam na tom sastanku sjesti rame uz rame sa najljućim političkim rivalima. Spreman sam na tom sastanku sjesti na kraj stola, stati na začelje kolone, a isto sam tako spreman da se na tom skupu prvi obraća i u pročelju stola sjedi predsjednik SDA BiH, stranke koja ima najveći broj glasova od svih stranaka u regionu.

Spreman sam unijeti stolice onima koji će na njih sjesti, al’ takav sastanak se napokon mora desiti. Bošnjaci regiona su politički narod, ogromnog potencijala. Vrijeme je da se taj potencijal usmjeri i artikuliše, a saradnja među nama značajno unaprijedi. Zbog našeg naroda, zbog naše djece, naše bolne historije i naše svijetle budućnosti”, zaključio je Konaković.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *