ISTINA ZAPISANA U HAGUSDA: Vučiću neće pomoći negiranje genocida. Srbija je prva i jedina država koja je prekršila Konvenciju genocidu

Published On 16. April 2024. | By saliha | Vijesti

Stranka demokratske akcije saopćila je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je boravio u Mostaru, ponovo negirao genocid u Srebrenici i nije govorio istinu o međunarodnoj presudi protiv Srbije.

Vučić, kako ističe SDA, tvrdi da je “pred Međunarodnim sudom pravde utvrđeno da Srbija ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici”.

Koliko god on to tvrdio SDA smatra da će istina zauvijek ostati zapisana, a ona glasi “Međunarodni sud pravde u Hagu je Srbiju proglasio odgovornom za nesprečavanje genocida u Srebrenici, čime je postala prva i jedina država na svijetu za koju je sudski utvrđeno da je prekršila Kоnvеnciјu о sprеčavanju i kažnjavanju zlоčina gеnоcida”.

“Vučiću neće pomoći ni negiranje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugosloviju, pred kojim je za genocid, druge ratne zločine i udruženi zločinački poduhvat osuđen kompletan srpski politički i vojni vrh. Upravo zbog negiranja genocida i činjenica utvrđenih pred međunarodnim sudovima, slavljenja ratnih zločinaca, te pokušaja historijskog revizionizma, koje sistematski provode državni vrh Srbije i čelnici bh. entiteta RS, neophodno je usvojiti Rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, ali je neophodno i svakodnevno reagirati na izgovorene laži”, navode iz SDA.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *