LAŽNI ISKAZ Sud BiH se oglasio. Alisa Ramić nije tražila odgodu izdržavanja kazne zatvora

Published On 14. May 2024. | By saliha | Vijesti

Sud Bosne i Hercegovine nije zaprimio zahtjev za odgodu početka izdržavanja kazne zatvora za Alisu Ramić, pravosnažno osuđene na dvije i po godine zbog davanja lažnog iskaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića 2016. na Ilidži.

Iz Suda BiH navode da je Ramić uručen akt kojim se upućuje na izdržavanje kazne zatvora.

“Sud nije zaprimio zahtjev za odgodu početka izdržavanja kazne zatvora za osuđenu Alisu Ramić”, rečeno je za Detektor iz Suda BiH.

Početkom aprila Trećestepeno vijeće Suda BiH u konačnici je osudilo Alisu Ramić, ranije Mutap, na dvije i po godine zatvora zbog davanja lažnog iskaza u vezi sa stradanjem Memića. Tom presudom potvrđena je odluka Apelacionog vijeća Suda BiH, dok je Hasanu Dupovcu – u oslobađajuću – preinačena ranija presuda kojom je bio osuđen na tri godine zatvora za zloupotrebu položaja.

Apelaciono vijeće je krivicu Ramić utvrdilo na osnovu dva iskaza koja je dala na početku istrage.

“Iako su joj, kao očevicu, poznate okolnosti usljed kojih je Dženan Memić teško povrijeđen 8., a preminuo 15. februara, iste je svjesno prešutjela”, kazao je predsjedavajući Apelacionog vijeća Staniša Gluhajić u obrazloženju presude.

Prvostepenom presudom su Ramić, Dupovac te Zijad Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni krivice, nakon čega je Apelaciono vijeće obnovilo suđenje u tom predmetu te osudilo Dupovca i Ramić, da bi Trećestepeno vijeće samo Ramić potvrdilo kaznu.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *