RAZLOG ZA BRIGU NATO-a upozorava na neprijateljske aktivnosti Rusije. Na udaru i Bosna i Hercegovina

Published On 14. June 2024. | By saliha | Vijesti

Stoltenberg je opisao nedavne sabotaže kao dio “ruske kampanje neprijateljskih aktivnosti protiv NATO saveznika”

Saveznici u NATO-u usvojit će niz mjera kako bi se zaštitili od neprijateljskih ruskih aktivnosti uključujući sabotažu i špijuniranje, rekao je generalni sekretsr zapadne vojne alijanse Jens Stoltenberg.

Govoreći uoči sastanka ministara obrane NATO-a u Briselu, Stoltenberg je opisao nedavne sabotaže, pokušaje podmetanja požara, kibernetičkih napada i dezinformiranja kao dio “ruske kampanje neprijateljskih aktivnosti protiv NATO saveznika”.

Opcije odgovora

Stoltenberg je rekao da će saveznici “raditi na opcijama odgovora NATO-a, za koje očekuje da će uključivati ​​povećanu svijest, razmjenu informacija, obavještajne podatke, pojačati zaštitu kritične infrastrukture, uključujući podvodnu i sajber infrastrukturu, kao i stroža ograničenja ruskom obavještajnom osoblju u cijelom savezu.”

Saveznici će vjerovatno limitirati nove diplomatske akreditacije za Rusku Federacije i pokušati ograničiti aktivnosti s partnerskim zemljama koje ugošćuju “reciklirane” obavještajce koji su prethodno bili protjerani iz država NATO-a.

Posebno brine što ovi obavještajci, uprkos tome što su se već “opekli”, nastavljaju voditi neprijateljske operacije, posebno iz balkanskih država poput Bosne i Hercegovine ili Srbije.

Ovi potezi su u skladu s onim što je Velika Britanija najavila u maju kao “veliki paket mjera za ciljanje i uništavanje ruskih operacija prikupljanja obavještajnih podataka” u Britaniji.

Te mjere uključivale su proglašenje personom non grata ruskog odbrambenog atašea u Londonu, kojeg je britanska vlada opisala kao vojnog obavještajca, kao i uklanjanje statusa diplomatskih prostorija s nekoliko ruskih nekretnina.

London je također uveo nova ograničenja za ruske diplomatske vize, uključujući ograničenje vremena koje ruski diplomati smiju provesti u Britaniji.

Akcija je opisana kao odgovor na “obrazac zlonamjerne aktivnosti koja se provodi i ovdje i u inozemstvu”.

Vlada je posebno navela tekuće slučajeve protiv šest bugarskih državljana koji su optuženi za urotu za počinjenje špijunskih aktivnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu u ime Rusije, prenosi The Record.

Koriste i strane državljane

Dvojica britanskih državljana također su optužena za pomaganje ruskim obavještajnim službama zbog sumnje u pokušaj podmetanja požara logističkom poslu u Londonu povezanom s Ukrajinom, uz zlonamjerne cyber aktivnosti usmjerene na članove parlamenta.

Prošlog mjeseca, Sjevernoatlantsko vijeće, političko izvršno tijelo NATO-a, objavilo je da je savez “duboko zabrinut zbog nedavnih štetnih aktivnosti na teritoriji Saveznika, uključujući one koje su rezultirale istragom i optuživanjem više pojedinaca u vezi s aktivnostima neprijateljske države”.

Niz aktivnosti izašao je na vidjelo nakon protuobavještajnih napora u Češkoj, Estoniji, Njemačkoj, Latviji, Litvaniji, Poljskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

NATO ih je opisao kao “dio intenzivne kampanje aktivnosti koje Rusija nastavlja provoditi širom euroatlantskog područja, uključujući teritorij Saveza i preko posrednika”.

Sigurnosne agencije i vlade širom Europe sve više upozoravaju na prijetnju koju predstavljaju diverzanti pod vodstvom Rusije koji djeluju na njihovim teritorijima, iako ih često izvode neruski državljani kako bi Kremlju pružili mogućnost negiranja.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *