MUP KS Katica pozvao državne organe da pojednostave procedure za nabavku policijskih uniformi

Published On 9. July 2024. | By saliha | Vijesti

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica uputio je poziv državnim organima Bosne i Hercegovine da pojednostave procedure za nabavku policijskih uniformi.

Katica se pozvao na sastanak održan u maju ove godine, a na kojem su federalni ministar unutrašnjih poslova i kantonalni ministri unutrašnjih poslova donijeli zaključak da zatraže od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da u najkraćem roku izmijene Pravilnik o postupku dodjele ugovora u oblasti odbrane i sigurnosti.

Navedeno je zatraženo zbog evidentnih poteškoća sa kojima se susreću policijski organi u FBiH u postupku nabavki policijskih uniformi.

Ministar Katica je podsjetio da već godinama unazad MUP Kantona Sarajevo osigurava sredstva u budžetu za nabavku uniformi, ali da i dalje postoje opstrukcije zbog kojih policijski službenici koriste stare i iznošene uniforme.

“Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo PRVA je pokrenula nabavku policijskih uniformi još u novembru prošle godine, odmah nakon usvajanja federalne uredbe o jedinstvenim policijskim uniformama. Četrnaest žalbi na postupak nabavke je pristiglo! I, ne samo nama u Kantonu Sarajevo, nego i svim ostalim kantonima! Imamo tzv. profesionalne žalitelje i obarače tendera kojima se država treba ozbiljno pozabaviti, a volio bih i kada bismo u medijima više čitali o tome ko ulaže žalbe i opstruira nabavke”, kazao je ministar Katica.

“Održali smo sastanak na nivou cijele FBiH, a FMUP uputio je zahtjev prema Vijeću ministara BiH u kojem tražimo izmjene Pravilnika o postupcima dodjele ugovora u oblasti odbrane i sigurnosti, tj. da se nabavka uniformi izuzme iz postupka javnih nabavki! Ovo je problem da kojim se suočavaju gotovi svi kantoni u FBiH i jedinstveni smo u stavu da bez podrške viših nivoa vlasti i iznalaženja zajedničkog rješenja, nabavke uniformi ne mogu biti provedene. Dakle, neka nam država pomogne i olakša nabavku uniformi za naše policajace i mi ćemo ih nabaviti odmah”.

Raduju me najave da će se u parlamentarnoj proceduri uskoro naći izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama jer je problem podnošenja žalbi u postupcima javnih nabavki zaista eskalirao. U mnogim postupcima koje smo pokrneuli, tzv profesionalni žalitelji usporavaju postupak javne nabavke do te mjere da ona gubi svaki smisao”, dodao je ministar.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo donijela je odluku o pokretanju otvorenog postupka „Nabavka dijelova uniforme za policijske službenike MUP-a Kantona Sarajevo (klasična uniforma, svečana uniforma, uniforma za rad u inostranstvu i cipele i čizme” u oktobru, 2023.godine. Vrijednost nabavke iznosila je 3,8 miliona KM, ali ista nije realizovana do danas zbog velikog broja uloženih žalbi.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *