Izbjegavajte ove namirnice! Od njih ćete samo biti još gladniji

Published On 19. February 2014. | By admin | Magazin

Koliko god da se napunili nekim namirnicama, vrlo brzo nakon što ih pojedete osjećat ćete se kao da uopće niste jeli. To proizlazi iz činjenice da je velik dio hranjivih tvari uništen u načinu obrade hrane.

Još je gora stvar što ih ne možete prestati jesti, kao da su zarazne. Koje namirnice trebate izbjegavati ako želite dugo biti siti?

1. Žvakače gume

Žvakanje žvakače gume potiče izlučivanje želučanih sokova i stvaranje sline. Slina dolazi do želuca i vara ga na način da misli kako je potrebno probaviti hranu, što vas čini još gladnijima.

2. Dijetalni sokovi

Nemojte nasjeti na natpis ‘dijetalni’. Studije su pokazale da vas ovi sokovi čine gladnijima. Umjetna sladila mogu otvoriti apetit i spriječiti moždane stanice koje rade na tome da se osjećate siti.

3. Visokofruktozni kukuruzni sirup

Iako reklame tvrde da ga je u redu jesti u umjerenim količinama, to kao da je nemoguće. Kururuzni sirup ometa metabolizam, tako da ga osoba ne može prestati jesti. Teško je kontrolirati želju za visokofruktoznim kukuruznim sirupom jer usporava izlučivanje leptina u tijelu, a to je ključan hormon koji će vašem mogzu reći da ste puni i da trebate prestati jesti.

4. Smrznuta gotova jela

Smrznuta gotova jela, posebna ona dijetalna, samim procesom proizvodnje donijet će vam na stol jelo osiromašeno hranjivim tvarima nakon kojega ćete brzo ogladnjeti. Zato ih jedite rijetko, a uz njih obavezno jedite svježu salatu ili voće.

5. Kolači i pekarski proizvodi

Bijelo brašnio i šećer nemaju vlakana ili hranjivih tvari. U prvi tren ćete osjetiti sitost, ali vrlo brzo ćete biti gladniji nego prije. Birajte one proizvode koji su izrađeni od cjelovitih žitarica i sa što manje šećera.

6. Zašećerene žitne pločice za doručak

Osim ako pločice nisu pune proteina i minimalno zašećerene, s njima je ista stvar kao i s kolačima. Mogu se činiti kao dobra ideja, ali zbog načina obrade i šećera, nakon njih ćete ionako vrlo brzo trebati pravi obrok. Iako danas možete pronaći i visokokvalitetne, organske pločice, i dalje je bolja ideja da sami napravite doručak.

7. Pomfrit

Prženjem se uklanjaju mnoge hranjive tvari, a dodaju nepotrebne kalorije. Jedete li ga uz kečap, koji je prepun fruktoznog kukuruznog sirupa, dobili ste savršenu nutricionističku katastrofu. Kao i kod čipsa, nemoguće je pojesti samo jedan.

8. Hrana koja sadrži monosodium glutamat MSG/sodium glutamate

Iako je kineska kuhinja u pravilu zdrava, neka jela sadrže obilje MSG-a. No, ne koriste ga samo Kinezi, provjerite nalazi li se i u hrani koju kupujete pažljivo čitajući etiketu. Naime, ovaj pojačavač okusa potiče glad, pa nije za one koji paze na unos kalorija.

net.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *