U POSJETI OPĆINI FOJNICA – OBJEKTI POPUT SVJETSKIH METROPOLA

Published On 21. March 2014. | By admin | Putovanja

Fojnica je gradić smješten u dolini Fojničke rijeke na nadmorskoj visini od 620 m. Preko Kiseljaka je povezana asfaltnom cestom sa Sarajevom (54 km) i Visokom (32 km).Fojnica je poznata i po Samostanu, gdje su čuvaju nastarije knjige o postanku Bosne.Prvi samostan i crkva (tada posvećena Sv. Mariji) podignuti su pod konac 14. stoljeća na lokalitetu Pazarišće (Pazarnica) u sjevernom dijelu Fojnice.

Razvoj Fojnice

Zahvaljujući svojim prirodnim bogatstvima, Fojnica je doživila snažnu ekspanziju u privrednom smislu, nakon drugog svjetskog rata. Drvno – prerađivačka, tekstilna i grafička industrija doživjele su snažan razvoj i postale okosnica privrednog razvoja općine.

Prije posljednjeg rata Fojnica je slovila kao srednje razvijena općina s jasno naznačenim strateškim pravcima razvoja zasnovanim na izdašnim prirodnim resursima voda, šuma i ruda.
Zavisno od potreba i aktuelnosti, u određenim historijskim razdobljima, mijenjao se i redoslijed upotrebe i značaja navedenih resursa. Ne tako davno bile su to rude, a danas sve više vode i šume.

Voda kao lijek, kao piće, kao atrakcija, kao energent. Na bazi ova dva resursa osamdesetih godina XX stoljeća došlo je do snažne privredne ekspanzije opredmećene kroz zdravstveni i rekreativni turizam, sa tendencijom proširenja turističkih sadržaja, kao i uzgojem i preradom drveta.

Fojnica danas

Nakon posljednjem odbrambeno-oslobodilaćkog rata rata ova općina nikla je iz pepela. Danas su izgradnjeni novi objekti. Na ruševinama stare autobuste stanice izgrađen je Stari hotel, tu je i drugi hotel koji  bi se uskoro trebao otvoriti. Fojnica je dobila savremeni Dom kulture, gdje mladi ove općine po čitav dan provode slobodno vrijeme. Tu su i drugi objekti.

Nova općinska zgrada je u nekadašnjem hotelu „ Jezero“ u centru općine.Fojnica velikim koracima ide naprijed.

Za kratko vrijeme ova općina promijenila je svoj izgled.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *