BRUKA: Nekada su rukometašice osvajale prvenstvo, kup, izlazile na evropsku scenu, a sada se ne takmiče ni u najnižem rangu

Published On 19. June 2014. | By admin | Sport

 

Prije, a i nakon rata ženski rukomet u Hadžićima bio je sport broj jedan.

Pamtiće se godine i veliki uspjesi ovog tima. Sedamdesetih godina  rukometašice Ingrapa osvajaju  Kup BiH.U dramatičnoj utakmici,na stadionu Osnovne škole u Hadžićima, sa pogotkom razlike pobijedili su Lokomotivu iz Mostara, koja je tada igrali u Prvoj ligi   Jugoslavije, u kojoj su igrali reprezentativke  Jasna Merdan, Zlata Zubac i ostala ponajbolje rukometašice tadašnje države. Klub je okupljavao više stotina rukometašica, u raznim selekcijama, i ženska populacija mahom je bila vezana za ovaj klub. Potvrđuje to i činjenica da je na svakoj utakmici bilo više stotina gledalaca.

U periodu od 1996.-2009. godine, klub mijenja ime u Željezničar, i nastavljaju starim putem.  Čak četiri puta osvaja Kup BiH,  četiri puta su vicešampijoni  Kupa BiH, u dva navarata  bili su prvaci BiH, tri puta vicešampijoni države, i čak 11 puta učestvovali na evropskom takmičenju, ostvarivši zapažene rezultate. Jednom su čak dospjele u drugo kolu, pobjedivši Skopje iz Makedonije.

Obje utakmice tada se igrane u Sportskoj dvorani u Hadžićima, uz direktan TV prenos na TV BiH. Još se jednom potvrđuje činjenica kako stuka donosi rezultate, a u Želji su tada i u  stručnom štaba bili  ljudi koje su svi cijenili, i koji su znali svoj posao. Zato rezultati i nisu mogli izostati. Ovaj klub tada je  pronio  ime Hadžića, a sama činjenica da su 11 puta izlazili na evropsku scenu, svakako je rezultat koji će se pamtiti.

Posljednjih godina klub je  promijenio ime u ŽRK Hadžići, i nema ga.Ispli  su u najniži rang takmičenje.A i tu su stale. Ni tu se ne  takmiče. Bruka i sramota. Djevoke su otišle u druge klubove, ili su jednostavno prestale igrati.Nekada  je na trenigu znalo biti puna sportska dvorana. Pionirke, juniorke, seniorke..Došli bi roditelji, rodbina, navijači… Bila je milina doći i vidjeti.  Sada pusto.Kažu ponovo obnovili rad. Sa ljudima koji su ga doveli u ovu poziciju

Tako je to, nažalost,  danas  ovdje. Traže se podobni, umjesto stručnh, sposobnih.

Zato umjesto sportskih terena, kafići su glavna zabava  mladih. A sve je više i droge U Hadžićima se povećan  broj rasturača, ali i uživalaca ovo zla.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *