Uzmite metar i provjerite koliko dugo ćete da živite!

Published On 11. September 2014. | By admin | Magazin
Oni čiji je struk veći za 15 centimetara od polovine njihove visine žive u prosjeku dvije godine kraće. Što se obim struka više povećava, broj godina života se smanjuje.

Naučnici sa poslovne škole “Cass” u Londonu tvrde da je najbolji predskazatelj dužine života obim struka. Žena visoka metar i 60 trebalo bi da ima obim struka od 80 centimetara. Što je obim struka veći u odnosu na visinu, skraćuje se dužina života.

Naučnici su prikupili podatke od 300.000 ljudi i došli su do zaključka da bi obim struka trebalo da iznosi polovinu visine čovjeka. Muškarac visok 180 centimetara trebalo bi da ima obim struka od 90 centimetara, dok bi žena visoka 160 centimetara trebalo da ima obim od 80 centimetara.

Dakle, pravilo važi za oba pola. Takav obim struka pokazuje da su šanse za obolijevanje od kradivaskularnih bolesti manje, jer nataložena masnoća u predjelu stomaka povećava rizik od srčanog udara i povišenog krvnog pritiska, objašnjavaju naučnici, prenosi medio.rs.

Kako ističu istraživači, oni čiji je struk veći za 15 centimetara od polovine njihove visine žive u prosjeku dvije godine kraće. Što se obim struka više povećava, broj godina života se smanjuje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *