Drama sedmočlane porodice iz Cazina: Odsjekli nogu da mu spase život

Published On 7. November 2014. | By admin | Aktuelnosti, Vijesti

Salihu Puškaru iz Cazina, ocu petoro djece, hitnom kirurškom intervencijom spašen je život.

On je dobio gangrenu i morali su mu hitno amputirati nogu, no do prije par dana za njega se nije znalo, jer je živio u bijedi i siromaštvu gdje je čekao ono najgore. Ali zahvaljujući humanitarcima sa velikim srcem, koje predstavlja Edita Karaibrahimović, cijela nesretna priča je otkrivena i zbog nje je uzbunjena javnost.

Oni žive u selu Vrelo Osredak, bez struje i vode. Edita kaže da su im vodu doveli tek prošlog Bajrama i to do pred kuću, ali ne i u kuću. Ona je planirala sa prijateljima u Švicarskoj da sakupe pomoć za ovu porodicu i da ih obiđu idućeg mjeseca. Ali prije nego je krenula nazad, sudbina je htjela da ih obiđe, te je zatekla katastrofalno stanje. Salih se bio povredio nogu i nije dobio liječnički tretman na vrijeme, te mu se ona podgnojila, gangrena uveliko zahvatila, a miris raspadajućeg tijela bio je ne snošljiv u njihovoj kući. Morala je hitno nešto da učini.

-Ne mogu da vjerujem da u ovoj našoj državi otac sa petoro djece, zbog 25 maraka premije što nije mogo uplatiti, ostaje bez noge- kazala nam je Edita.

Naime, u Unsko-sanskom kantonu građani su dužni, imali ili ne zdravstveno osiguranje, plaćati svake godine premiju koja treba da bude doprinos zavodu javnog zdravstva u finansijskom održavanju zdravstvenog sektora. Zdrav razum i hipokritova zakletva nalažu da bolesnika neko mora liječiti, bez obzira ko to liječenje plaćao.

Zbog te ne sređenosti i dolazi do ovakvih katastrofalnih grešaka, jer sirotinja ako nema da uplati premiju, često se i ne usuđuje obratiti za zdravstvenu pomoć.

-U toku noći mi smo intervenisali, preko doktora Hajrudina Havića, direktora bolnice, i oni su odmah poslali hitna kola po njega- kazala nam je Gorica Bukić koja je uskočila da pomogne Editi, a sve kako bi ovom mladom ocu petoro djece život bio spašen.

Operirao ga je dr. Suad Gaćo i noga mu je amputirana iznad koljena.

Edita Karaibrahimović, heroina ostavljenih i zaboravljenih siromaha, neće stati samo na ovome. Kazala nam je da će u Švicarskoj pokrenuti veliku pomoć za porodicu Puškar, nebi li im se uskoro uvela i struja i da im opreme dnevni broravak. Svaka pomoć je svakako dobrodošla. U selu Vrelo – Osredak svako može uputiti na ovu porodicu koja treba pomoć humanih ljudi.

mojusk.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *