Crveni luk sprečava srčani udar i nekoliko vrsta raka

Published On 5. December 2014. | By admin | Magazin

Crveni luk sadrži sumporne spojeve koji su odgovorni za njegov intenzivan miris, ali i za brojne zdravstvene blagodati.

Kardiovaskularne bolesti

Luk je odličan u prevenciji srčanog udara jer sadrži flavonide.

Naučno je dokazano kako sumoprni spojevi koji se nalaze u luku djeluju protiv začepljenja krvnih žila i nepoželjnog taloženja trombocita.

Isti spojevi, međutim, dobro utiču na smanjenje nivoa lošeg holesterola i triglicerida, piše Magazin.hr.

Kosti

Istraživanja su pokazala kako je luk izvrstan u poboljšanju gustoće kostiju. To je naročito važno za žene u menopauzi jer se gustoća kostiju tada gubi. Kod žena koje su prošle menopauzu i svakodnevno konzumiraju luk, smanjuje se rizik od prijeloma kuka.

Protivupalno djelovanje

Antioksidansi koje sadrži luk imaju veliku protivpalnu moć.

Oni sprečavaju oksidaciju masnih kiselina u organizmu. Naime, kada organizam ima manje oksidiranih masnih kiselina, tada je i manje upalnih procesa.

Štiti od raka

Luk smanjuje rizik od pojave nekoliko vrsta raka poput raka debelog crijeva, grla i jajnika, čak i u slučaju da ga umjereno konzumirate.

Želite li dobiti sve zdravstvene pogodnosti koje vam luk može pružiti, ne štedite. Pokušajte u obrok koji pripremate staviti barem jednu glavicu luka.

Šećer i infekcije

Izvrstan je kod reguliranja rnivoa šećera u krvi te sprečavanju bakterijskih infekcija.

Ali, treba pripaziti kako ga konzumirate. Naime, ostavite li nasjackani luk na vazduhu dva sata ili duže ili ga termički obrađujete na pari više od 10 minuta, on će izgubiti većinu antibakterijskih svojstava.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *