TUŽILAŠTVO KS Uhapšen Amir Zukić, pretresi stana i kancelarija

Published On 17. February 2017. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

 

Generalni sekretar SDA Amir Zukić uhapšen je danas poslijepodne, potvrđeno je za agenciju Patria iz Tužilaštva KS.

On se sumnjiči za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem. 

Zukić je uhapšen u okviru nastavka akcije Bosna koja je izvedena u avgustu 2016. godine. Tada su uhapšeni Esed Džananović, direktor za distribuciju Elektroprivrede BiH, Safet Bibić, Ramiz Karavdić, Nedžad i Senad Trako. Njima je određen pritvor, a na slobodu su pušteni 24. novembra 2016. godine. Njima je 9. januara 2017. godine ponovo određen tromjesečni pritvor.  

Tužilaštvo KS petero osumnjičenih tereti da su organizovali grupu, te koristeći svoj utjecaj, zapošljavali osobe u javna preduzeća, zdravstvene i visokoškolske ustanove u Federaciji BiH tako što su zahtijevali i primali novac ili druge oblike koristi.

Od samog početka u vezi ovih hapšenja povezivana su tri zvučna imena iz vrha Stranke demokratske akcije Amir Zukić, Asim Sarajlić i Mirsad Kukić.  

Kako saznaje agencija Patria, Džananović je zapošljavao u Elektrodistrubuciju po naredbi Amira Zukića. Istraga je bila proširena i na samog Zukića, a rezultirala je današnjim hapšenjem. Zukić će nakon kriminalističke obrade u MUP KS biti predat u nadležnost Tužilaštva KS. Pretresene su prostorije SDA koje koristi Zukić i stan u kojem živi.

Osim Zukića uhapšen je i njegov vozač Seid Fazlagić koji se sumnjiči za pomoć počinitelju nakon učinjenog krivičnog djela. 

Šta je Džananović izjavio

Kako je Žurnal objavio krajem decembra u Rješenju Općinskog suda u Sarajevu donesenom 16. decembra 2016. godine navodi se “Korist koju Vijeće nalazi da je osumnjičeni Džananović prihvatio u zamjenu za predmetno posredovanje (zapošljavanja) je zadržavanje funkcije, odnosno pozicije na poslu i u političkoj stranci čiji je član”.

Svoj zaključak sudsko Vijeće temelji na osnovu iskaza svjedoka, te iskaza osumnjičenog Džananovića, datog 27. avgusta 2016. godine.

Osumnjičeni Džananović, navodi se u Rješenju, sam je u svom iskazu naveo da je na poziciju izvršnog direktora za distribuciju Elektroprivrede BiH imenovan “kao kvalifikovani stranački kadar”, te da je upute za nezakonita zapošljavanja vršio po nalogu visokopozicioniranih osoba iz stranke.

“Kad je prihvatio ovu funkciju znao je da mora postupati po uputama stranke”, piše u navedenom sudskom dokumentu.

Patria.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *