NEIZVJESNO Dok Čelik tvrdi, Sarajlić misli da će Vlada i Konaković biti smijenjeni

Published On 18. March 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

SARAJEVO, (Patria) – Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja će biti održana 19. marta na dnevnom redu je samo jedna tačka – prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo.

Iako šef Kluba zastupnika SDA Mirza Čelik tvrdi da postoji većina odnosno 18 ruku za smjenu Vlade i premijera Elmedina Konakovića, čini se da situacija nije tako jasna. 

Čelik računa na devet zastupnika SDA, šest SBB-a, Hameda Aljovića koji se pridružio SDA, te na još nekoliko zastupnika ali o imenima nije želio govoriti. Čelikova većina temelji se na “klimavim” nogama i pod pretpostavkom da na sjednicu dođu svi zastupnici koji čine tu većinu. 

S druge strane, Konaković je kazao da su mu se sami zastupnici javljali tvrdeći da Čelik lobira i „nudi sve i svašta“ da podrže smjenu Vlade. U međuvremenu, Konaković je nakon napuštanja SDA osnovao politički projekat „Narod i pravda“ koji će biti zvanično predstavljen 22. marta. Više puta je ponovio da mu nije stalo do funkcije premijera, ali da je neće sam napustiti.

SDA kao pokretač smjene bila je dužna obezbijediti većinu za izglasavanje nepovjerenja Vladi. Međutim, ime novog mandatara još uvijek nije poznato. Asim Sarajlić, predsjednik KO SDA Sarajevo kazao je u petak da misli kako će Skupština smijeniti Vladu zajedno sa Konakovićem, te da će tek poslije te sjednice početi proceduru imenovanja mandatara. 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *