SKUPŠTINA JOB-a HADŽIĆI: Mora se uraditi Registar boraca

Published On 30. March 2018. | By saliha | Aktuelnosti, Multimedija Sve, Vijesti

 

Iz mjeseca u mjesec članovi JOB-a radili su na očuvanju  prava boračke populacije.Pažnja je posvećena najugroženijim kategorijama, i u granicama svoje moćnosti bili im na usluzi.Veliki doprinos dali su na obilježavanju značajnih događaja  iz posljednjeg odbranbeno-oslobodilačkog rata, kao i drugih značajnih događaja. Članovi ovog udruženja traže jedinstven program boračke populacije.

VELIKI REZULTATI

I u svim drugim manifestacijama prednjačili su članovi ovog udruženja.Učestvovali su u organizovanju sportskih i drugih manifestacija.Ovo je rečno na Skupštini JOB-a, gdje je rad ovog udruženja  ocjenjen kao jedan od najboljih u KS.

To je istakao i  Ismet Imamović, predsjednik Kantonalnog odbora JOB-a Sarajevo.

Na skupštini se  otvoreno govorilo o svim problemima koji tište boračku populaciju.

Omer Mujan bio je kategoričan da se na području ove općine mora uraditi Registar boraca. Čula su se mišljenja da na pločama, kao šehidi  stoje imena ljudi koji su  umrli 1996. godine, poslije rata.To vrijeđa, kažu, prave šehide i borce. Zatim, da se status borca priznavao uz dva svjedoka….

Mi se  ovdje  svi  dobro poznajemo i  tražimo samo pravi spisak, rečeno je na Skupštini.

Reagujući na govor Izeta Kore, pomoćnika načelnika za boračka pitanja da će se raditi film o početku agresije  na Hadžiće i odbrani zemlje, Mujo Ibrica je rekao da se nesmije desiti da se to radi u uskim krugovorima,kao do sada, i da ne posluži samo u svrhu promocije pojedinaca.

KNJIGA KOJA JE BRANILA OPTUŽENE ZA ZLOČINE

Takav negativan rad najbolje smo vidjeli 2007. godine,prilikom izdavanja i štampanja knjige „Svijedoci  istine“, koju je finansirala i izdala Općina Hadžići..O tome sam u vidu vijećničkog pitanja  govorio na današnjoj sjednici Općinskog vijeća.U knjizi  je veliki broj kardinalnih grešaka, i znamo koji je bio  rezultat takvog  rada.Sada ovdje o tome ne bi govorio.

Zaključak Općinskog vijeća  bio  je da se  sve greške isprave  i štampa nova knjiga.Međutim, još uvijek  to nije urađeno. Vidimo koliko je godina prošlo.Pitam vas šta se čeka? Kome su  u interesu te velike, kardinalne  greške, kome  služe…?

ZAŠTO TAKAV ODNOS?

Nisam mogao a da na Općinskom vijeću ne iznesem sramotu, kada je na pločniku,  u centru Hadžića, tri sata mrva ležala majka Čekrlije, velikog heroja, nosioca zlatne policijske značke, rekao je Ibrica.Ne mogu da to ne kažem  i ovdje.Dotle je sve vrijeme na sportskom igralištu, u sklopu Hadžićkog ljeta, odjekivala pjesma, aplauzi, veselje… Žalosno, sramno, nemam riječji da iskažen svu  sramotu, tugu, bol…Ta  manifestacija morala je biti prekinuta.Zbog naših heroja, i drugih velikih boraca, koju su za današnju slobodu, za sviju nas, dali ono najveće, svoje živote.Morala je biti prikinuta i zbog svih naših majka.A nije.. To ni sada  ne mogu svatiti, ni sada mi  nije jasno…ZAŠTO!?

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *