WHO savjetuje testirajte, testirajte, testirajte, šta radi BiH – gospodine idite u izolaciju!

Published On 20. March 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Četiri potvrđena slučaja koronavirusa u Konjicu, a koji se dovode u vezu sa obilježavanjem 70. godišnjice kompanije Igman iz Konjica 11. marta izazvala su paniku među onima koji su bili na svečanosti, ali i njihovim porodicama. 

Među njima je i kolega novinar, saradnik Patrije. Zove, pitanje je jednostavno šta da radi. Duboko svjestan činjenice da je u međuvremenu kontaktirao sa stotinama ljudi.

Upućujemo ga na jedan od telefonskih brojeva i tada kreće ono o čemu je pričao dr. Dragan Stevanović – put pacijenta nije utvrđen, haos je i naš kolega šetao je od Doma zdravlja, od šatora do šatora, dok nije dobio konačno epidemiologa koji mu je savjetovao da ide kući u samoizolaciju.

“Gospođo, mogu li se testirati, kakva izolacija?!, logično je pitanje, a s obzirom na činjenicu da je bio u kontaktu s velikim brojem ljudi, a prethodno i sa zaraženom osobom.

Odgovor je brzo uslijedio, testiranja nema. Dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da uz takozvano “društveno distanciranje”, koje je dobrodošlo i neophodno, sve zemlje moraju da ulože više napora i sredstava da omoguće testiranje u BiH pojma nemamo o stanju na tom pitanju.

“Imamo jednostavnu poruku za sve države: testirajte, testirajte, testirajte. Testirajte svako za koga se sumnja da ima COVID19”, rekao je dr Tedros Adhanom Gebrejesus, direktor SZO, tokom brifinga za novinare.

U BiH testiraju se samo povlašteni dodici, čovići, novalići… Ne bih se čudila da već imaju i rezerviran respirator za ne daj Bože.

Iz više apoteka za Patriju kažu da je testiranje isključivo u nadležnosti KCUS-a i niko drugi ne može nabavljati testove. Tako tvrde farmaceuti iz prodaje.

Nedostaje informacija i gdje se sve testiraju ljudi i ko se testira. Neko kaže i u Zenici i u Mostaru, neko samo u Sarajevo, ali količina informacija koju mediji imaju su zbunjujući i u konačnici neupotrebljivi. Nikako da se odredi dva puta dnevno obraćanje medijima i osoba koja će komunicirati s javnošću dva puta dnevno i davati redovne izvještaje.

Ovako ko je dobar sa Sebijom Izetbegović ona im potvrdi broj novozaraženih, to mediji puste i eto klika. Pri tome niko od kolega ne upita za sto stvari koje su nejasne.

Primjer bi mogli pronaći u RS-u, ministar Alen Šeranić je tu vrlo ažuran – dva puta dnevno se obraća. Pročitajte ponovo ministar. Ne direktor bolnice ili Kliničkog centra.

Ovdje ministar mora da vodi glavnu riječ. Na državnom nivou to je Ankica Gudeljević (HDZ), danas je nešto kao pričala, više je kao čitala poeziju, valjda po uzoru na kolegicu Jelku Milićević koja je tek sada shvatila da je kriza.

U Federaciji je to neki Mandić, ne bismo ni znali ko je da ne dođe nesretna korona. Kako se ono zove, nije ni važno.

Uozbiljite se ljudi, vi koji nas vodite. Ako ne znate kako prepišite, ostavite po strani svoja egomanijakalna ponašanja. Kažite nam istinu imate li testove, nedostaje li istih, ako imate zašto niste testirali ljude koji su sigurno bili sa zaraženim.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *