Status quo i naredne dvije godine: Ne dirajte Osmicu i Seku i mirna Bosna

Published On 9. August 2020. | By saliha | Aktuelnosti, Vijesti

Piše: A. Čorbo-Zećo

 

U Bosni i Hercegovini politika kojom se ostvaruju samo lični interesi lidera stranaka ogleda se u dva eklatantna primjera – direktorima Uprave za indirektno oporezivanje i Obavještajno sigurnosne agencije BiH!

Jedno je želja Dragana Čovića, a drugo Bakira Izetbegovića. Ne mogu se dogovoriti, ali su zato našli način da HDZ upravlja UIO-om, a Osman Mehmedagić bez diplome rukovodi OSA-om. Jednostavno bit će status quo!?

To je jedini način da i naredne dvije godine BiH još dublje potone u sramotu koju ne mogu objasniti ni najveći simpatizeri SDA.

Brine, pak, šutnja opozicije i međunarodne zajednice, pa se sve manje spominje da Mehmedagić nema validnu diplomu, da ga istražuje Tužilaštvo, da se istražuje Američki univerzitet u BiH čiju je najnoviju diplomu iz rukava izvukao Osmica. Još je diplomu proglasio tajnim dokumentom.

Generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću, kojem je poništena diploma, a upitne su i druge koje posjeduje mandat je istekao 19. novembra 2019. godine, ali je on još uvijek na čelu OSA-e.

Poznato je da je Bakir Izetbegović, lider SDA u toku pregovora sa koalicijskim partnerima HDZ-om i SNSD-om tražio da se dvije pozicije ne diraju, to je ona od njegove supruge Sebije Izetbegović – direktorica KCUS-a i poziciju direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

Sada se to i ostvaruje. Ne dirajte Osmicu i Seku i mirna Bosna!

Iako su iz SNSD-a najavljivali da neće podržati imenovanje Osmana Mehmedagića za direktora OSA-e BiH jer je ta agencija, kako je kazao, radila na destabilizaciji entiteta RS, to su pogazili i očito prešutno dali ovu funkciju SDA. Traže sada imenovanje svog zamjenika.

Prema zakonu, ukoliko se u procesu izbora novog direktora ne postigne konsenzus, Mehmedagić ostaje direktor OSA-e.

Članom 25. Zakona o OSA-i propisano je:

„Generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora imenuje i razrješava dužnosti Vijeće ministara, na prijedlog predsjedavajućeg i u konzultacijama sa članovima Predsjedništva, Izvršnog odbora i Sigurnosno-obavještajne komisije. Generalni direktor može predložiti predsjedavajućem da Vijeće ministara razriješi dužnosti zamjenika generalnog direktora. Imenovanje generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora se vrši na osnovu pokazane profesionalnosti i iskustva stečenog na obavještajno-sigurnosnim poslovima i provođenju zakona, a ne na osnovu političke pripadnosti. Traženo iskustvo ne može biti isključivo stečeno na pozicijama do kojih se dolazi političkim imenovanjem“.

Članom 26. Zakona o OSA-i propisano je:

„Generalni direktor i zamjenik generalnog direktora se imenuju na mandat od četiri godine koji se može obnoviti jedanput. Generalni direktor i zamjenik generalnog direktora mogu prije isteka mandata biti razriješeni dužnosti ako to sami zatraže; ukoliko trajno izgube sposobnost za obavljanje svojih dužnosti; ukoliko ne provode odluke Vijeća ministara kojima se usmjerava rad Agencije; ukoliko ne rade u skladu s važećim zakonima ili propisima; ako ne provode mjere za nadzor nad radom Agencije; u slučaju da je protiv njih pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili otkrivanja državne, vojne ili službene tajne, ili ako je protiv njih izrečena pravosnažna kazna zatvora zbog počinjenog krivičnog djela koje ih čini nedostojnim obavljanja tih dužnosti“.

Osim toga, zakon kaže da se „generalni direktor i zamjenik generalnog direktora imenuju na mandat od četiri godine koji se može obnoviti jedanput“. A Mehmedagiću je istekao prvi četverogodišnji mandat.

Postavlja se pitanje legitimiteta ove funkcije.

Ukoliko su SDA, HDZ i SNSD, te DF i SBB odlučili da treba ostati Mehmedagić na poziciji direktora OSA-e, onda to treba učiniti pod hitno, jer ovakva OSA ne ulijeva povjerenje da može zaštititi državu i građane ove zemlje, sve dok je na čelu rukovodstvo kojem je istekao mandat.

Ali, kako će to uraditi kada je sada očigledno da nema diplomu. Jednostavno, sve će pustiti da ostane kako jeste.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *