Donosimo detalje sa sjednice Senata o Sebijinoj diplomi. Šta su naredni koraci?

Published On 19. January 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Crna hronika, Vijesti

Akademska karijera direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović i dalje je pod lupom.

Na današnjoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) konstatirano je da supruzi predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo nedostaje brojna dokumentacija koja bi potkrijepila tvrdnju da je njeno postdiplomsko obrazovanje uredno. Spisak nedostajuće dokumentacije je podugačak. Donosimo detalje sa sjednice Senata.

Detalji sa sjednice Senata: Zatražena dokumentacija

Senat je zatražio da Sebija Izetbegović u roku od 30 dana dostavi dokumentaciju, nakon čega će biti formirana nova komisija.

Ona će ponovo preispitati dokumentaciju, ali i nalaz inspekcije nakon nadzora na Medicinskom fakultetu krajem prošle godine.

Već je jedna ad hoc komisija dostavila svoj nalaz Senatu i zaključila kako je sa diplomom magisterija Sebije Izetbegović sve uredu.

Neki od članova komisije su njeni blisku saradnici. U komisiji su bili Nermina Babić, Mirza Dilić, Enra Suljić, Amela Džubur Alić i Taida Nakić.

Inspekcija je, pak, u zapisniku iznijela niz nepravilnosti i nelogičnosti, kao i nedostatak brojne dokumentacije.

Najšokantnije je to da je pod brojem dosjea Sebije Izetbegović upisan dr. Senad Sarić?!

Iako kao članice komisije tvrde da je diploma Izetbegović uredu, Babić, Džubur-Alić i Nakić potpisale su inspekcijski zapisnik i nisu ga ničim osporile. Time je on postao javni dokument.

Popis položenih ispita na engleskom jeziku ispisan na reciklažnom papiru bez potpisa i pečata

Na sjednici je, kako nam je rečeno, vođena žustra rasprava. Senatori su imali zamjerke na nalaz ad hoc komisije. Između ostalog, rečeno je kako se komisija poziva na inspekcijski nalaz iz 2021. godine, ali ne i na novi iz prošle godine.

Pitali su i da li bi procedura utvrđivanja ispranosti diplome trajala ovoliko da nije u pitanju tako moćna osoba poput Sebije Izetbegović.

Rektor Rifat Škrijelj obrazložio je trajanje procesa činjenicom da je u pitanju osjetljiv predmet i da se ne smiju dozvoliti proceduralne greške.

Nema je u matičnim knjigama

Konstatirano je i kako Izetbegović nije upisana u matične knjige postdiplomskog studija, da nema njenog zahtjeva kojim se traži nastavak studija.

Nema dokaza o provedenom postupku ekvivalencije, nema originalnog indexa iz Zagreba, kao ni potvrde tamošnjeg fakulteta o položenim ispitima.

Očekivano, Enra Suljić i dekanesa Medicinskog fakulteta Amina Valjevac branile su nalaz komisije.

Sebija Izetbegović se za sada ne izjašnjava. Kako se čini, nema ni namjeru, iako je to od nje zatraženo. Nedavno se oglasila saopćenjem za javnost u kojem je ustvrdila da je njen akademski put uredan te je najavila tužbe protiv medija.

Nije prvi put da je prof. Izetbegović zaprijetila medijima. Isto je uradila nakon objavljivanja pisma anesteziologa s KCUS-a koji su se usprotivili korištenju malina respiratora.

Nameće se pitanje šta će se desiti ako nakon 30 dana ne bude dostavljena dokumentacija i ako se Izetbegović ne izjasni?

Nova komisija će, ipak, biti formirana i istraživat će sve okolnosti, dostupne dokumente i nalaz inspekcije o diplomi Sebije Izetbegović. Nezvanično, na čelu ove komisije trebao bi se naći dekan Stomatološkog fakulteta Muhamed Ajanović.

Dosadašnja praksa

Ako se ustanovi da je Sebija Izetbegović nelegalno stekla diplomu, UNSA ima mehanizme da joj oduzme akademsko zvanje.

Rektor Škrijelj je danas kazao kako je u toku proces donošenja novog Statuta Univerziteta. Novi statut bi trebao definirati i postupak oduzimanja nastavnog zvanja i poništenja diplome.

Ipak, treba podsjetiti da je Senat prošle godine po važećem Statutu oduzeo status vanrednog profesora na Stomatološkom fakultetu Ameli Sofić. Tokom tog procesa, jedino su bili protiv predstavnici KCUS-a i Medicinskog fakulteta. Inače, Sofić je ranije dobila otkaz na KCUS-u.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *