JADNO,TUŽNO , ŽALOSNO..: Treba li se više čuditi što vlast u Hadžićima od 2007. godine odbija ispraviti kardinalne greške iz knjige „Svijedoci istine“  po kojoj  kod agresora nije bilo logora, zločina, ubijanja….

Published On 5. October 2023. | By saliha | Aktuelnosti, Izdvojene vijesti, Vijesti

Foto:Dokazi  sve kazuju.Vidimo šta piše u knjizi Općine Hadžići “Svijedoci istine”  , a kako u  knjizi “Šest logora pakla”,koju općina Hadžići nije podržala

 Pored sedam vijećničkih pitanja, četiri dopisa upućena su   Komisiji za statut i propise i Komisije za predstavke , prijedloge, pritužbe  koje  trebaju  odgovoriti da li je načelnik općine Hadžići po zakonu i statutu dužan poštovati zaključke i odluke Općinskog vijeća, koje u ovom slučaju čak 16 godina  ignoriše, stalno tražeći neke druge razloge, da se greške ne isprave i druga knjiga štampa.Zašto u Budžetu općine nema sredstava da se isprave greške i štampa druga knjiga  koja neće braniti zločince i ulagati se u dokazni materijal…

 Šta to nije jasno Alminu Bašiću, predsjedavajućem Općinskog vijeća, koji je ne tako davno najružnije govorio o radu načelnika općine Hamdi Ejuboviću, nazivajući ga svojekakvim imenima, s njim imao sukob i sudski spor, a danas taj isti  Almin Bašić govori sve suprotno, i sada je najveći zaštitnik Hamde Ejubovića.

 Knjigu platili građani, štiti zločince

 Zar ih nije stid da knjiga općine Hadžići „Svijedoci istine“, koja je plaćena iz Budžeta, sredstvima građana, brani zločince, da se ulaže u dokazni materijal, da kod druge strane nije bilo logora i zločina, da su osmorica članova Ratnog predsjedništva osuđeni na gotovo 60 godina zatvora i po tim presudama mi smo počeli rat.

Zašto nema tužbe protiv čelnika tzv. srpske općine Hadžići, kada se sve zna, ko je naprimjer, kada i gdje ubio 46 zatočenika u logoru kasarne u Lukavici, gdje je 46 zatočenika iz Hadžića pretučeno do smrti…, Zna se da su se činili  veliki zločini, klali i palili žive ljude  poput Ismeta Musića.

 U skladu Poslovnika Općinskog vijeća, koji reguliše  rad radnih tijela Općinskog viječa, ovo pitanje upućeno je na adresu Komisije za statut i propise i Komisije za predstavke , prijedloge, pritužbe  koje je, još prije dvije godine,  trebalo i  moralo odgovoriti  na postavljena pitanja, a ne sada predsjedavajući Almin Bašića, kome , kako izgleda, ništa nije jasno.

 Prenosimo  u cijelini odgovor vijećnika Admira Mujanovića na pismo Bašića od 31.8.2023. godine, a koje je na adresu nadležnih komisija Općinskog vijeća upućeno 24.8.2023. godine .Naslov i podnaslovi Redakcija

 

 OPĆINSKO VIJEĆE HADŽIĆI

KOMISIJI ZA STATUT

KOMISIJI ZA PREDSTAVKE I ŽALBE

 

PREDMET:Odgovor po dopisu predsjedavajućeg OV-a od  31.08. 2023. godine

 U vašem odgovoru na pitanja koja se postavljaju čak od 2007. godine, gdje na  sedam vijećničkih pitanja građani nisu dobili odgovor, vi nas  ponovo pitate, a trebali ste  odgovorite na sva ta i druga pitanja građana koje smo postavili u dopisu. Citirano dio iz  vašem dopisa, a odnosi se na  naše pitanje :

„ Zašto po drugi put nismo dobili odgovor po dopisu od  8.4.2021. godine i 15. 3. 2022. godine“.

Zar vas nije stid!

Pa, je li vas stid da  još uvijek umjesto odgovora vi i dalje  godinama citirate  ono što smo vas pitali.Zašo za toliko godina odbijate ispraviti kardinalne greške iz knjige „Svijedoci istine“, koja je najbolja odbrana za zločince, koja se ulaže u dokazni materijal da kod druge strane nije bilo logora, zločina, ubijanja…zašto  ne podnesete tužbe…

Za  to će te, sigurno je, odgovarati. Zbog takvog vašeg odnosa  naših osam nevinih čelnika Ratnog predsjedništva  ćame u zatvoru,  dok  zločinci godinama mirno šetaju i smiju se žrtvi .

Dalje, citirate naše riječi, na koje također nema odgovora, a pitali smo: „Zašto od 2007. godine  odbijate ispraviti greške iz knjige „Svijedoci istine“, koja brani zločince i dospjela je do Haškog tribunala.Po  jednoglasnom usvojenom zaključku Općinskog vijeća morali ste štampati novu knjigu sa ispravljenim greškama.U pomenutoj knjizi sada piše  da kod četnika nije bilo logora, zločina i ubijanja…

 Pitali smo i zašto se ne podnesu tužbe protiv rukovodstva tkz. Srpske općine Hadžići i komandanta  kasarne u Lukavici , kada se sve zna ko je kada i gdje ubio 46 logoraša iz Hadžića“….

Sve ćete morati kazati na sudu

Pitali smo mi još  mnogo toga, ali na žalost i  ovog puta nedajete odgovore. Kazati ćete ih kad-tad. Kao primjera radi zašto se knjiga općina Hadžići ulaže kao dokazni materijal da kod  četnika nije bilo zločina. Zna se da je bila najbolja odbrana za Radu Veselinovića, ali i za druge  zločince.Zašto nećete da se isprave greške i štampa nova knjiga , što je bio jednoglasan zaključak Općinskog vijeća?

 Tu knjigu platili su građani Hadžića, iz budžeta općine, a brane one koji su klali i palili nevine ljude, koji  su  ih odvodili u  logore, odakle se mnogi, na žalost,  nikada nisu vratili.  Zar to nije žalosno! Po vašoj knjizi kod agresora nije bilo logora, zločina, ubijanja. Građani vas otvoreno pitaju – ZAŠTO!?

Vaša knjiga brani zločince

Pitali smo kako to da je u prvostepenoj presudi upravnik logora Kula osuđen na osam a njegov zamjednik na šest godina zatvora, a u drugostepenoj oslobođeni. Jer ,po knjizi   općine Hadžići niko nije ubijen niti poginuo u logoru. Je li vas stid nevinih žrtava,koji su na prvim borbenim linijama, kopajući neprijateljske rovove ubijani, kao zečevi  ginuli u živom štitu, a niko od tkz. srpske općine Hadžići ne odgovara.

Javno vas pitamo, zašto iskrivljujete historiju, zašto su zločinci na slobodi, zašto od 2007. godine odbijate ispraviti  kardinalne greške i štampati drugu, što je bio zahtjev građana. Ali i jednoglasan zaljučak Općinskog  vijeća. Na to trebate i morate odgovoriti. Ali ćete i odgovarati.

Je li vas stid kazati da za istinu o zločinima nemate sredstava

Je li vas bilo stid  kazati, da u prvom vijećničkom pitanju  kažete  da za štampanje druge knjige općina Hadžići nema sredstava. Za istinu o zločinama četnika općina Hadžići nije imala sredstava da štampa drugu knjigu . Budite sigurni, historija vam to neće oprostiti.

 Zašto nećete da ispraviti kardinalne greške iz knjige općine Hadžći koja neće braniti zločince,je  li to bio nečiji dogovor, ili šta drugo. Skrivanje zločina je krivično djelo,  a samo na tu  temu postavljeno je sedam vijećničkih pitanja na koje nema odgovora.

Kako  po Vahidu Alađuzu nema spornih momenata u knjizi, znači li to da su Srbi pred sudom govorili istinu

 Skrivanje zločina je krivično  djelo. Po  vama, primjera radi,  niko po knjizi Općine Hadžići „Svijedoci istine“ nije ubijen niti poginuo u logoru Kula, niti u drugim kazamatima smrti.

 Zar nije čudo da  Vahid Alađuz i danas na pitanje novinara kako knjiga općine Hadžići brani zločine u Haškom tribunali  kaže  da po  njema  nema spornih momenata u knjizi općine Hadžići “Svijedci istine”. Znači, kod agresora nije bilo logora, zločina, ubijanja.

Znači da je Vidomir Banduka u Hagu  govorio istinu da su ljudi dobrovoljno odlazili u Sportsku dvoranu. Otvoreno vam pitamo, stiditeli se!

Dopis predsjedavajućeg Općinskog vijeća govori da nam i  dalje  držite šuplje priče .

Samo u jednom danu u Lukavici je do smrti pretučeno 46 zatočenika iz Hadžića. Umirali su u velikim mukama pred očima oko 300 zatočenika iz Hadžića. A tužbe, iako se sve zna – nema. Zašto !?

Falsificiranje  historiju

 Pitamo, zašto se falsificira istina, kome je to u interesu!?

Naveli smo vam primjer da je u drugostepenoj presudi oslobođen upravnik logora Kula i njegov zamjenik , jer po vama oni nisu bili u logoru, svi su poginili ili nestali u borbi  kao pripadnici TO.

Činjenice govore da je na prinudnom radu u logoru Kula od granate  ubijen Ramiz Smajić, Mehmed Isić-Zido.., Ševal Ćemavdić  je ubijen u Kijevu ( općina Trnovo ) prilikom utovara “elemenata” na kamion, čemu su se čuvaru suprostavili trojica četnika. Jedan od njih je ispalio rafal, a metak je pogodio Ćemavdića u vrat. Tako su ginuli logoraši u logoru Kula, koji po knjizi općine Hadžići i nisu bili u logoru.

Na Kuli, na prinudnom radu,  kopajući rovove na prvim borbenim linijama od snajperskog hica ubijen je  i Vahid Gaćanović, što je najteža vrsta  zločina. Izet Ramić – Ćiza  umro je u velikim mukama u logoru Kula…. Po knjizi Svjedoci istine, koju je izdala i finansirala općina Hadžići, a koja je najbolja odbrana za zločince, niko od njih nije bio u logoru, svake odgovornosti u drugostepenoj presudi oslobođen je upravnik logora i njegov zamjenik.I još ni do danas nećete da ispraviti greške i štampate  drugu knjigu, koja neće oslobađati i braniti zločince. I stalo tražite neka objašnjenja, u mjesto da odgovorite na pitanja građana . I tako raditi godinama, pravite se da vam nije jasno…

 Šta je nejasno Bašiću, da se isprave greške, štampa druga knjiga koja neće braniti zločince…

 U dopisu  od 31.08.2023. godine, Almin Bašić, predsjedavajući Općinskog vijeća pita, citiramo „ …ostalo je nejasno kome se obraćate i zašto?

Da čovjek ne povjeruje. Dalje kaže, citiramo: Dopis ste uputili Općinskom vijeću Hadžići, Komisiji za statut i propise, i Komisiji za  predstavke,prijedloge i pritužbe, dok se u samom tekstu  ( pasus drugi ) direktno obraćate  Općinskom načelniku.

Ti koji si najviše pljuvao po općinskom načelniku, nazivao ga svojekakvim imenima, sa njim čak imao sukob i sudski spor, sada si odjednom njegov najveći zaštitnik.

Kao predsjedavajući Općinskog vijeća trebao bi da znaš da je načelnik općine najodgovorniji za izradu i realizaciju Budžeta Općine.

 Još uvijek, od 2007. godine, u Budžetu općine nema stavke za ovu namjenu. U odgovoru na prvo vijećničko pitanje kazao je da za te namjene, štampanje druge knjige sa ispravljenim greškama,  nema para. Za istinu o zločinima četnika općina Hadžići nema sredstava  da se štampa knjiga sa ispravljenim greškama, što je bio jednoglasan zaključak Općinskog vijeća.

Na jedno od vijećničkih pitanje Stranske za BiH, od  29.3.2018. godine, se kaže, citiramo:…“Na vijećničko pitanje koje sam postavljao sa kolegama iz Kluba vijećnika SBiH dobili smo neuvjerljiv odgovor tj.  da nisu  obezbjeđena sredstva.Od tada pa do danas Općina je izdala nekoliko knjiga , te finansiski pomogla i druge izdavače po vlastitom izboru  što govori da nisu u pitanju finansiska sredstva za knjigu „ Svijedoci istine“.

Smatramo da je knjiga „Svijedoci istine“ bitnija od svih drugih knjiga, te joj se mora posvjetiti dužna pažnja t.j. izdati nova knjiga sa ispravljenim greškama“.Na osnovu gore opisanog  odlučio sam da vas još jednom pitam  da li ćete izdati novu knjigu „Svijedoci istine“  i kada , a ukoliko nećete potražite  uvjerljiviji odgovor  od onog da nemate finansiskih sredstava „. Završen citat.

Odgovarajući na pitanje S BiH načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović  govori gotovo indentično kao  u dopisu Almin Bašić od 31.8.2023. godine.

 Odgovor Hamde Ejubovića

 U odgovoru od 30.4.2018. godine načelnik  između ostalog kaže, citiramo “ …Koja je svrha ovog pitanja i šta se istim želi postići.Odnosno čije interese  i ciljeve se želi ostvariti  kroz ponovno aktualiziranje ove problematike?

Da čovjek ne povjeruju. Načelniče, želi se postići da nakon toliko godina Općina Hadžići realizuje zaključak Općinskog vijeća, da se isprave kardinalne greške i štampa druga knjiga, koja neće braniti četnike, koja se neće ulagati kao dokazni materijal da kod njih nije bilo logora, zločina, ubijanja, a zna se da su klali i palili žive ljude. Vjerujem da to  dobro znate, pa zašto se 16 godina izmišljaju neka pitanja da se to ne realizuje?.

 

Zašto se ne poštuju odluke Vijeća ?

 Općinsko vijeće je najveći organ vlasti, i načelnik općine, kao i svi drugi , morao bi poštovati i sprovoditi odluke i zaključke najvećeg organa vlasti. Mada je bio donesen jednoglasan zaključak da se sve greške isprave i štampa druga knjiga, u odgovoru od  30.4.2018. godine,još jednom to moramo istaknuti,  načlenik općine između ostalog kaže, citirmo :“Drugo izdanje knjige „Svijedoci istine“ biće štampano u roku od sedan dana , kada to zatraži porodice šehida, a neko drugi“. Završen citat.

Taj neko drugi bilo je Općinsko vijeće najveći organ vlasti, kojeg općinski načelnik, očito je, ne priznaje. Zato ga i na ovaj način pitamo otkad to da je jedno udruženje veće od Općinskog vijeća, i hoće li se, nakon toliko godina, realizovati  zaključak Općinskog vijeća da knjiga općine Hadžići ne brani zločince i da se ista ne ulaže kao dokazni materijal da kod zločinaca nije bilo  logora, zločina, ubijanja… Da druga strana  hvali autore knjige, da su je, kako su govorili, pisali „Pošteni Muslimani“.

U skladu Poslovnika Općinskog vijeća, koji reguliše  rad radnih tijela Općinskog vijeća, ovo pitanje uputili smo na adresu Komisije za statut i propise i Komisije za predstavke , prijedloge, pritužbe  koje je trebalo odgovoriti da li je načelnik općine Hadžići po zakonu i statutu dužan poštovati zaključke i odluke Općinskog vijeća, koje u ovom slučaju čak 16 godina  ignoriše stalno tražeći neke druge razloge.Zašto u Budžetu općine nema sredstava za se isprave greške i štampa druga knjiga  koja neće braniti zločince i ulagati se u dokazni materijal.

 Jedva se odbranili, a po presudama ispada da smi mi agresori

 Zar nije žalosno da  po presudama osam čelnika Ratnog predsjedništva , koji su osuđeni na gotovo 60 godina zatvora  ispada da smo mi počeli rat, počinili zločine,  a knjiga općine Hadžići, koja je plaćena iz Budžeta, sredstvima građana, toliko godina  najveća  odbrana za zločince.

Godinama, što pokazuju činjenice i dokazi, nadležni iz općine Hadžići stalno izmišljaju neke razloge da se to ne realizuje, a jedan od njih je i dopis  predsjedavajućeg Općinskog vijeća Almina Bašića  od 31.8.2023. godine, koji je najružnijim riječnikom nazivao sadašnjeg načelnika  Hamdu Ejubovića , s njim imao sukob i sudski spor. Čak je 2014. godine inicirao proteste građana za smjenu načelnika općine  za nezakoniti rad , koji nije održan…

Štititi zločince je najveći zločin, a na području općine Hadžići počinjeni su mnogi , čak palili i žive ljude, pa je žalosno da ćemo po ovim pitanjima pravdu potražiti na sudu.

U našem dopisu od 24.08.2023. godine pitamo po čijoj naredbi se to radi, šta je pozadina toga  pa još uvijek nadležni odbijaju realizaciju  zahtjeva građana , na čiju inicijativu su godinama   postavljana vijećnička pitanja.

Tražimo da se dopis od 24.08.2023. godine ,sa dokazima koje smo dostavili u prilogu,  razmatra na organima i tijelima naznačeni u naslovu dopisa.

                                                                                                            Admir Mujanović

 

 Ne treba se čuditi da po presudama ispada da smo mi počeli rat…a agresor ispada nevina žrtva

Za komentar, po dopisu Almina Bašića od 31.8.2023. godine, odgovor smo potražili od profesora koji je  doktorirao lokalnu upravu,  a gdje  Bašić vijećnika upozorava , citiramo“ da vijećnička pitanja i incijative postavljate javno na sjednici Općinskog vijeća“ završen citat.

Ovako nešto, kako kaže, nebi se odgovorilo ni djeci prvog razreda, te  nije čudo da u Hadžićima po presudama ispada da smo mi počeli rat, počinili zločine , a agresor ispada nevina žrtva…

Almina Bašića posjećamo da smo, dok je on bio predsjedavajući OV-a, postavili isto vijećničko pitanje, a umjesto odgovora na postavljena vijećnička pitanja, o čemu i sada govorimo, fotokopiran nam  je odgovor  od 30.4.2018. godine, gdje kaže da će to uraditi kad kaže udruženje porodica šehida, a ne neko drugi.Što znači da načelnik  nemora poštovati odluke i zaključke Općinskog vijeća.

Prije suda, mišljenje po zakonu, statutu, o poslovniku o radu radnih tijela Općinsk vijeća treba da daju nadležna tijela  iz ove oblasti. Osim toga, po istom pitanju, u više navrata, putem vijećničkih pitanja, javno smo se obraćali Općinskom vijeću, ali bez odgovora.

Očito je da se ovdje jedno govori a sasvim drugo radi.

Navešćemo primjer vijećničkog pitanja o dogradnji spomen obilježja u Binježevu, gdje je rečeno da je općina zainteresovana, da je slala dopise nadležnom ministarstvu, ali da je tadašnji ministar  Fišo to opstruirao. Kada je  prošle godine sadašnji ministar kazao da su oni uvijek bili zainteresovani i građanima javno rekao da nadležno ministarstvo daje pola, a drugu polovinu općina Hadžići, onda je većina Općinskog vijeća, na čelu sa predsjedavajućim Bašićem, to odbila. To su ti naši „patrioti“.

Po dopisu Bašića tražiti ćemo i pismeni odgovor nadležne institucije…., kaže Mujanović

Zašto je Remzija Balić skupo platio istinu o zločinima?

Poznato je da je općina Hadžići na bilo koji način odbila pomoći u finansiranju knjige i dokumentarnog filma  Remzie Balića „Šest logora pakla“, koja je po mišljenju Instituta a istraživanje zločina i međunarpdnog prava Unvrziteta u Sarajevu optužnica za zločne na području općine Hadžići.

Pošto je općina Hadžići na bilo koji način obila pomoći ,Balić je za izdavanje ovih djela dao svojih 35.000 KM, i umjesto pohvala i nagrada zato neviđeno  kažnjen.

Dobivao je prijetnje da je ne smije izdati, i ako to uradi da će snositi poljedice do kraja života. Biti prebačen na drugo radno mjesto, izvan zgrade općine, da slobodno tada može zaboraviti vrata općine Hadžići, da će biti izbačen s posla, da se tu više nikada neće vratiti… Osim ubistva  sve druge prijetnje brzo su ostvarene. Jedini u historiji općine Hadžići dobio je otkaz s posla, a takav, kako su reki pravni eksperti, još nije zabilježen u sudskoj praksi.

Iste 2012. godine, kada izdaje knjigu i dokumentarni film „ Šest logora pakla“  dobiva ocjenu „ ne zadovoljva 1“, mada je tu cijelu godinu za uspješan rad imao povećanje plaće za pet odsto.I naredne godine također dobiva ocjenu „ ne zadovoljava 1“ ,što je po zakonu o državnoj upravi otkaz sposla. Samo su mu na takav, sramni način, mogli realizovati prijetnje. Za te dvije godine ni minut  nije zakasnio na posao, ni marka mu nije odbijena od plaća, niti je mao bilo koje druge sankcije.

 Odmah po izdavanju knjige jedinom u zgradi općine, kao višem stručnom saradniku za informisanje, isključili su mu  internet, jer mu on više, kako su kazali, neće trebati, zabranili da prati sjednice Općinskog vijeća…Nakon sedam godina bez posla i bilo kakvih primanja i općinski i kantonalni sud  poništili su ocjene i rješenja o otkazu načelnika općine kao nezakonite…

Zar nije sramota da su Baliću ukradene tri tek napisane knjige o zločinima četnika na području općine Hadžići. Mada je sve prijavio policiji, samo je uhvaćen lopov koji mu je ukrao tašnu u Istikal džemiji u Sarajevu.  U tašni je bila sva dokumentacija, laptop, foto aparat, USB-ovi, i drugi dokumenti za štampanje knjige.Lopov je osuđen na šest mjesci zatvora , ali  je presuda suda ukradena dan kasnije iz kuće Balića,te  druga dokumentacija koju je priložio sudu, što će se reći da se znalo kada se  presuda donijela, kako je glasila, i sve druge pojedinosti.

Treba li se onda čuditi što naših osam nevinih  čelnika ćame u zatvoru, a četnici na slobodi šetaju i smiju se žrtvi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *