STAO MNOGIMA NA ŽULJ Kome se i kako zamjerio Čengić?

Published On 1. April 2024. | By saliha | Vijesti

Kao grom iz vedra neba jutros je odjeknula vijest da je na kuću načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića bačena bomba.

U eksploziji nije bilo pivrijeđenih, a kada se uzme u obzir vrijeme i način na koji je bomba bačena jasno je da ona nije imala cilj ubisto, nego izazivanje straha uz jasnu upozoravajuću poruku.

Čengić je već na press-konferenciji ukazao da on sumnja da su mu bombu bacile osobe povezane sa slučajem ‘Hadžibajrić’ i ostalim oduzetim parkinzima u ovoj općini.

No, s ozbirom na to da je istrage u ovim slučajevima vode i Tužilaštvo KS te Tužilaštvo BiH pitanje je šta im je Čengić ‘kriv’?

Kada se uzme u obzir Čengićeva uloga u ovim predmetima jasno je i zašto je on meta.

Čengić je na čelo Općine Stari Grad došao nakon hapšenja Ibrahima Hadžibajrića, kojeg se sumnjiči da je parkinge davao faktički u bescijenje sumnjivim likovima i kompanijama, a Sky poruke su otkrile da je sa sinom Seidom uzimao čak 80 posto zarade!

Hadžibajrić je sklopio takve ugovore da su ogroman profit ‘uzimale’ privatne firme, a da je Općina imala mizernu naknadu.

Tako su, naprimjer, samo tri, u međuvremenu oduzeta, parkinga Ševrani, Telali i Dom Armije, godišnje imali zaradu od oko 950.000 KM, dok je Općina od toga uzimala 3.000 do 4.000 KM.

Kako smo naveli, svih parkinzi koji su sumnjivo dodijeljeni – njih desetak – stavljeni su pod kontrolu Agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Čengić je u međuvremenu u Općini prikupio obimnu dokumentaciju koju je predao nadležnim tužilaštvima. Pored toga, i sam je dao iskaz i svjedočio u predmetu protiv Hadžibajrića i Elmedina Karišika (nedavni uhapšeni), a njegov iskaz je doprinio tome da im se odredi pritvor.

Ali, to možda i nije najžešći udar koji je Čengić zadao interesnim lobijima mafijaškog podzemlja.

Naime, nakon što je na vidjelo izašlo šta se i kako radilo sa parkinzima, Čengić je krenuo u proces njihovog vraćanja pod skute Općine.

On je Općinskom vijeću Stari Grad dostavio, a ono usvojilo, prijedlog da se formira općinsko preduzeće koje bi upravljalo parkingom.

“Ovo je jedno od ključnih obećanja iz kampanje – da zaustavimo bogaćenje privatnika na zemljištu koje pripada svim ljudima Općine Stari Grad Sarajevo. Neće biti izuzetaka kada su u pitanju parkinzi koji su ekonomski eksploatisani i na kojima je zarađivan novac. Svjestan sam tereta i problema sa kojima ću se susresti, ali dobio sam priliku od Boga i ljudi da popravim stvari i neću od toga odustati, bez obzira koliko jak lobi će biti protiv mene”, istakao je rad Čengić.

Bombe koje su jutros probudile Čengića i njegovu porodicu tako mogu imati nekoliko poruka. Prva je da se smiri sa iskazima u Tužilaštvu i da prestane dostavljali obimnu dokumentaciju koju nalazi u podrumu Općine.

Druga je da razmisli o povlačenju prijedloga formiranja općinskog preduzeća koje će srezati ogromne profite privatnim biznisima.

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *