DELEGAT U PD PS BIH Safet Kešo za Raport uoči hitne sjednice: Nećemo pristati na ultimatume Dodika i njegovih satelita. Neće uspjeti u svojoj namjeri

Published On 16. April 2024. | By saliha | Vijesti

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine će u četvrtak, 18. aprila, održati hitnu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je razmatranje aktuelne političke situacije u institucijama Bosne i Hercegovine.

Predlagači su Sanja Vulić, Obren Petrović, Ljubica Miljanović, Milorad Kojić, Milan Petković, Miroslav Vujičić i Čedomir Stojanović.

Parlamentarac Safet Kešo kazao je za Raport da će se delegati SDA odazvati sjednici.

“Raspravljali smo o tome, pripremit ćemo se i najvjerovatnije idemo na sjednicu da iznesemo svoje stavove. Ispoštovat ćemo Parlament”, kazao je Kešo.

Što se tiče teme sjednice, odnosno tačke dnevnog reda, ističe da su SNSD-ovi delegati “htjeli da upakuju u jednu benignu formulu i tačku dnevnog reda nešto što namjeravju učiniti” ali i poručuje da u tome neće uspjeti.

“Vjerovatno će pripremiti svoje zaključke da se ponište odluke visokog predstavnika i slično, a mi ćemo imati spremne odgovore na to”, kaže.

Politička situacija u BiH

Politička situacija je, dodaje, nikad gora.

“Narodski rečeno ‘dotjerali smo cara do duvara’. Nema ništa od one najavljene harmonije, sloge, koraci od 7 milja pretvorili su se u korake od 7 milimetara, a sad su već krenuli i ubrzano. Tu odgovornost dijeli koalicija na državnom nivou, a najveći krivac je Milorad Dodik koji provodi očigledno anahrone politike projektovane i podržane iz Srbije, preko Rusije, ali na svu sreću i EU je shvatila da je vrijeme da reaguje i očekujemo da će se i još snažnije uključiti”, govori Kešo.

Naglašava da je, kako kaže, van svake pameti da predstavnici koji dolaze iz entiteta čija Skupština usvaja zakone kojima se zabranjuje primjena odluka Ustavnog suda i visokog predstavnika postavljaju neke ultimatume i uvjete za svoj rad.

“Ne pristajemo na ultimatume”

“Ne pada nam napamet da podliježemo takvim ultimatumima, odgovorit ćemo vrlo jasno, principijelno. Mi priznajemo visokog predstavnika iako su neke njegove odluke bile štetne za bošnjački narod i politiku SDA. Njegove odluke nisu uvijek bile korektne, neke su bile izuzetno štetne po nas, ali prihvata ga i Generalna skupština UN-a, oni njega pozivaju da podnese izvještaj o stanju u BiH što je jasan pokazatelj da ga priznaju”, govori Kešo za Raport.

Zakazana sjednica je, kaže Kešo, gužva oko visokog predstavnika i ovih tema na kojima Dodik pokušava da razgradi i ruši državu. “Ustavni sud, strane sudije, državna imovina…, to je fokus njegovih udara.”

Što se tiče izbornog zakona, Kešo kažu da su – po onom što je bila prva verzija, Trojka, Dodik i HDZ mogli dobiti potpunu kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom, ali da je kasnije to visoki predstavnik popravio.

“Ovo je samo jedan primjer za koji su se oni (Dodik i njegovi politički sateliti) uhvatili, a to je nametanje izbornog zakona. Da mu je neko ponudio najidealniji izborni zakon da ga potpiše Christian Schmidt, Dodik ga ne bi smio prihvatiti zato što bi na taj način priznao visokog predstavnika i srušio bi u potpunosti koncepciju svoje odbrane pred Sudom BiH pred kojim mu se trenutno sudi upravo zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika.”

Kešo ističe da je ovo samo jedan primjer na kojem Dodik razigrava svoje ozbiljne teme te da se plaši na bilo koji način prihvatiti visokog predstavnika jer bi ga time “opunomoćio” da donosi naredne zakone, a da se Dodik najviše plaši Zakona o državnoj imovini koju namjerava da otme.

Čega se Dodik najviše plaši?

“Kad bi Dodik imao ozbiljnu namjeru da ono što se zove državna imovina stavi u funkciju razvoja lokalnih zajednica u manjem bh. entitetu, on bi molio Parlament da što prije usvojimo zakon o načinu korištenja državne imovine pa da je može koristiti, ali on ne želi razgovarati na tu temu već želi tu imovinu oteti i sa njom se onda otcijepiti. To je sva priča”, stava je.

Što se tiče donošenja zakona o nesprovođenju odluka visokog predstavnika na nivou RS, kao i najava da će zabraniti rad u RS Centralnoj izbornoj komisiji, Tužilaštvu i Sudu BiH ukoliko mu zabrane sprovođenje izbora u ovom entitetu, Kešo kaže:

“Njegovi izbori ne bi bili priznati, ne možete rušiti državne zakone i provoditi samovolju – to bi bio nastavak produbljivanja krize, udar na ustavni poredak BiH.”

“Vrijeme je da Dodik zvarši s politikom”

Navodi da čovjek takvog psihološkog profila kakav je Dodik može donijeti kakve god hoće odluke, jer komanduje entitetom i NSRS-om.

“Narodna supština mu služi kao pomoćna poluga iza koje on mlati političke protivnike i rivale. Od takvog goropadnog, razbahaćenog, nepristojnog i nekulturnog političara se može očekivati sve. On je ušao u jednosmjernu ulicu i zaglavio, nazad ne može, a naprijed su barikade. U svom tom ludilu, možemo očekivati da, metaforički rečeno, pogazi tu jednu barikadu ne bi li pokušao izaći. Međutim, to će biti uzalud. Bliži se kraj njegovoj političkoj karijeri i mislim da je vrijeme da se to konačno dogodi.

On (Dodik) svaki dan zasluži da se protiv njega podigne poneka optužnica. Rad Tužilaštva BiH je opterećen činjenicom da je na čelu Dodikov čovjek (Milanko Kajganić op.a). Teško je sa tim rasporedom kadrova očekivati predan rad Tužilaštva, ali u svakom slučaju to što Dodik radi je potpuno očigledno. Krivični zakon sa popravkama

koje je donio Schmidt, omogućuje vrlo utemeljene otpužnice i ishode koji bi morali biti izvijesni – Dodik bi morao biti kažnjen, a prema onome što predviđaju kazne za negiranje genocida, to znači zatvor i njegovo uklanjanje putem presuda iz političkog života BiH”, ističe Kešo za Raport.

Na kraju dodaje da bi “onima koji rade na razgradnji BiH i stvaranju ovakvog ambijenta trebalo dugo vremena da ‘stvore’ nekog novog Dodika, a onakav psihološki profil teško da bi našli.”

Raport.ba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *