IGRE OKO KCUS-A Vladina komisija: Dokumentacija Gavrankapetanovića je ispravna! Stevanović: Nema govora o poništenju konkursa

Published On 14. May 2024. | By saliha | Vijesti

Navodno sporni “papiri” glavni razlog zbog kojeg ministar Rimac već mjesecima ne želi dati saglasnost za imenovanje novog direktora

Komisija, koju je oformila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, danas je razmatrala dokumentaciju na osnovu koje je Ismet Gavrankapetanović izabran za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Komisija nema prigovora po pitanju valjanosti dokumentacije, iako su navodno sporni “papiri” bili glavni razlog zbog kojeg federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac već mjesecima ne želi dati svoju saglasnost i potvrditi imenovanje Gavrankapetanovića.

Preporuka Vladi

“Komisija je danas u Sarajevu pregledala dokumentaciju doktora Ismeta Gavrankapetanovića i utvrdila da je potpuno ispravna.

To bi bio neki sukus ovog današnjeg sastanka. Što se tiče komisije, preporuka Vladi će biti afirmativna u ovom smislu”, navodi naš izbor, blizak Vladinoj komisiji.

On oštro demantira insinuacije da je komisija donijela bilo kakav zaključak kojim se dovodi u pitanje regularnost konkursa.

Pogotovo demantira billo kakvu mogućnost da će komisija preporučiti poništavanje konkursa i raspisivanje novog zbog navodnih nepravilnosti.

“Greške koje su utvrđene su tehničke prirode, u smislu da u nekom dijelu umjesto, recimo, broja 45, piše 46 i slično.

Međutim, to nije ništa što bi moglo utjecati na zakonitost konkursa”, izričit je naš sagovornik.

I napominje još nešto bitno, vjerovatno najbitnije.

“Nesporna je nadležnost Kliničkog centra da vodi i sprovodi odluke, kad je u pitanju konkurs, odnosno imenovanje generalnog direktora KCUS-a.

Samim tim, Upravni odbor je taj koji je odgovoran za svoje odluke. Nije na ministru da procjenjuje da li su one zakonite ili nezakonite, jer, ponavljam, Upravni odbor KCUS-a je taj koji će odgovarati za sve što uradi.

Prethodna saglasnost

Ministrovo je da pruži prethodnu saglasnost u odnosu na predloženu osobu, a ne da se bavi stvarima koje nisu u domenu njegovog rada”, dodaje naš izvor, aludirajući na svojevrsnu istragu koju je u vlastitoj režiji sprovodio ministar Rimac.

Prema riječima našeg sagovornika, komisija će svoj zvanični stav dostaviti Vladi FBiH koja će se potom izjasniti.

Član Upravnog odbora KCUS-a Dragan Stevanović za Raport kaže da čak i da dođe do prijedloga o raspisivanju novog konkursa, neće glasati za tu opciju.

“Okruglo pa na ćoše. Ja sigurno neću glasati za poništenje konkursa”, kaže Stevanović.

O čitavom procesu izbora nasljednika Sebije Izetbegović na čelu najveće zdravstvene ustanove u državi, koji se, evo, razvlači još od prošle godine, Stevanović je rekao:

“Neodgovoran, inadžijski postupak nedoraslog ministra na granici kriminala doveo je do pitanja stabilnosti Vlade Federacije BiH.

Planirano ili ne, vidjet ćemo uskoro. A trpe procesi promjena i ozdravljenja KCUS-a”.

Ko je mozak operacije?

Naš sagovornik, čija je molba da mu ne objavljujemo ime zbog toga što nije nadležan da daje izjave u ovom slučaju, tvrdi da se “mozak” čitave operacije, vezane za opstrukciju imenovanja doktora Gavrankapetanovića za direktora KCUS-a, vjerovatno nalazi u Ministarstvu zdravstva, ali da nije riječ o ministru Rimcu.

“Dakle, ta osoba je bila perjanica u tvrdnjama da “ne valja dokumentacija”, a onda je prije mjesec promijenila priču i sada “ne valja konkurs”.

Sve u njenoj glavi bilo”, ističe sagovornik, tvrdeći da je iole upućenijima jasno o kome se radi.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *