DETALJI OPTUŽNICE Hadžibajrić je nakon penzionisanja trebao dobiti od Karišika milionsku zgradu u ulici Goruša

Published On 19. June 2024. | By saliha | Vijesti

Tužitelju Selimoviću trebalo oko pola sata da nabroji sve ugovore koje je Općina Stari Grad dodijelila Karišikovim firmama

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu jučer je počelo čitanje optužnice protiv Ibrahima Hadžibajrića, njegovog sina Seida te Elmedina Karišika, Alme Destanović, Fahrudina Novalije i firme Plaza Group koji se terete za najteža koruptivna krivična djela propisana zakonima Federacije BiH i Kantona  Sarajevo.

Raport je već objavio dio detalja s jučerašnjeg ročišta koje će zbog obimnosti krivičnih djela, koje se stavljaju na teret optuženima, biti nastavljeno i sutra.

Milionska nekretnina

U nastavku objavljujemo još detalja iz optužnice koje je jučer iznio tužitelj Samir Selimović.

Osim što je Hadžibajrić zajedno sa sinom Seidom i Almom Destanović, sekretarkom Općine Stari Grad, nezakonito, prema navodima optužnice dobio stotine hiljada maraka, tako se moglo čuti kako je Elmedin Karišik, vlasnik firmi BH Plaza i Plaza group, te još nekoliko firmi koje su imale fiktivne vlasnike, Ibrahimu Hadžibajriću obećao da će mu nakon što se penzioniše pokloniti parcelu i porodičnu stambenu zgradu ukupne površine od 1.027 metara kvadratnih na lokaciji u ulici Goruša u Srajevu, a čija vrijednost je procijenjena na milion maraka.

Prema navodima iz optužnice ovo obećanje je Karišik ocu i sinu Hadžibajrić dao u poruci putem Sky aplikacije.

Tužitelj Selimović je naveo da su ta parcela i nekretnina bile u vlasništvu Senada Muslima, te da ju je kupila firma Europark 2022. godine.

“Međutim, ugovor zaključen kod notara nije proveden u Zemljišno knjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu, s ciljem prikrivanjem stvarnog vlasnika nepokretnosti”, kazao je tužitelj Selimović.

U optužnici je navedeno da je Hadžibajrić već počeo s ulaganjima u objekt u ulici Goruša koja se, inače, nalazi na lokaciji u blizini Opće bolnice u Sarajevu.

Tužitelj nije precizirao ko je stvarni vlasnik te nekretnine koju je kupila firma Europark.

Međutim, ranije je rečeno da je stvarni vlasnik te firme Elmedin Karišik iako su je navodno osnovali njegov uposlenik Sengor Karić i njegova supruga Aida Topalović-Karić.

Raport je uvidom u podatke na portalu Akta.ba utvrdio da se u rubrici „vlasnička struktura“ i dalje navodi ime Aide Topalović-Karić.

Zakup na atraktivnim lokacijama

Podsjećamo, firma Europark dobila je poslove upravljanja i naplate parkinga na Austrijskom trgu u Sarajevu.

Koliko je Ibrahim Hadžibajrić pogodavao firmama Elmedina Karišika i samom Karišiku govori i činjenica da je tužitelju Selimoviću trebalo oko pola sata da nabroji sve ugovore koje je Općina Stari Grad dodijelila Karišikovim firmama.

Ugovori se odnose na dodjelu zakupa javnih površina za postavljanje uređaja za ekološko odlaganje otpada “Eco solar city light”, kao i reklamnih panoa i bilborda na najatraktivnijim lokacijama u Općini Stari Grad  Sarajevo – od Trga Alije Izetbegović, preko Ferhadije, do ulice Mula Mustafe Bašeskije.

Također, Karišik je dobio obećanje oca i sina Hadžibajrić da će oni učiniti sve da on dobije zemljište u sarajevskoj ulici Logavina na kojem bi pravio hotel, zatim zemljišta u još pet sarajevskih ulica, te “12 poslovnih prostora u vlasništvu Jevreja”.

Odobrenje za građenje

Hadžibajrić je pogodovao Karišiku i da dobije odobrenje za građanje stambenog objekta u ulici Sedrenik na mjestu već postojećeg koji se ruši.

Zbog veza s nekadašnjim načelnikom Općine Stari Grad Karišik je dobio odobrenje i za postavljanje kioska u ulici Bravadžiluk.

Još je niz optužbi na račun ove organizirane kriminalne grupe koju Tužilaštvo Kantona  Sarajevo tereti za brojna krivična djela među kojima je i pranje novca.

Na današnjem ročištu trebalo bi biti poznato još više detalja o ogromnim svotama novca “pranim” kroz ulaganja u nekretnine, automobile i druge vrijednosti od kojih su koristi najviše imali Karišik, Hadžibajrići i Alma Destanović.

Raport.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *