Uskoro ekshumacija masovne grobnice na Miševićima

Published On 30. November 2012. | By admin | Aktuelnosti

Na lokalitetu Miševići, na području općine Hadžići, locirana je masovna grobnica s posmrtnim ostacima Hadžićana ubijenih 1992. godine na ovom području.

– Masovna grobnica je locirana u blizini puta, oko 300 metara od naseljenog dijela Miševića. Posmrtni ostaci su ukopani plitko na dubini od oko 30-ak centimetara ispod površine zemlje, kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Po njenim riječima, do sada je otkrivena lobanja, dijelovi skeleta, a pronađen je i ručni sat.

– Dakle, riječ je o civilima bošnjačke nacionalnosti ubijenim u toku proteklog rata u Hadžićima. Za sada ne možemo govoriti o kojem broju žrtava je riječ, niti o identitetu žrtava, iako se pretpostavlja ko bi mogao biti ovdje ukopan, kazala je Čengić dodajući da će nakon ekshumacije biti uzeti koštani uzorci da bi se DNK analizom utvrdio identitet.

 

Ekshumacija bi trebala vrlo brzo početi.

– Iz Instituta za nestale osobe upućen je zahtjev Tužilaštvu BiH za ekshumaciju na ovom lokalitetu i očekujemo da bi u narednim danima trebala početi ekshumacija. Do tada lice mjesta obezbjeđivat će pripadnici PU Hadžići, kazala je Čengić.

Dodala je da se na području općine Hadžići još traga za 99 žrtava iz proteklog rata.

Ferida Nišić iz Udruženja za traženje zarobljenih i nestalih osoba iz Hadžića je kazala Feni da su nakon bezuspješnih pokušaja na lokalitetu Miševići pronađeni dijelovi tijela, odnosno ugledala se lobanja, ručni sat koji su porodice prepoznale.

– Naš izvor je rekao da tu trebaju biti tri člana nestalih, radi se o dva Nizića, Ramiz i Osman i Zejnil Merdžanić, ali ipak ostaje da se uradi dalja procedura, DNK analiza, da se konačno ustanovi o kome je riječ. To su ljudi koji se dugo nalaze na našem spisku. Dugo se pričalo o Miševićima i evo konačno se dogodio momenat kada su se pojavila tijela, kazala je Nišić.

Po njenim riječima, govori se da bi moglo biti u blizini možda još jedno tijelo, „ali to ćemo vidjeti jer očekujemo ekshumaciju naredne sedmice”.

 

oslobođenje